Acasă Sport O decizie privind trecerea la leul greu trebuie luata pina in luna...

O decizie privind trecerea la leul greu trebuie luata pina in luna iunie

Trecerea la leul greu – denominarea monedei nationale sau taierea unor zerouri din coada leului – este conditionata de adoptarea unei decizii politice pina cel mai tirziu in luna iunie, pentru a putea fi realizata inainte de anul electoral 2004, au declarat ieri surse din BNR: „Daca nu se ia o decizie pina in luna iunie, denominarea monedei nationale nu se va mai putea realiza. Este vorba de pozitia guvernului si a parlamentului pentru ca acest proces vizeaza o problema de mare importanta, iar BNR nu poate decide singura“. Sursele citate au apreciat ca denominarea nu poate avea loc dupa anul 2004, avind in vedere ca s-ar apropia de momentul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana. Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat la inceputul acestui an ca s-au purtat discutii preliminare pe tema introducerii „leului greu“, adaugind ca mai multe detalii privind aceasta problema vor fi cunoscute in luna martie.

„S-a spus ca un anunt se va face in martie si era foarte bine. Pina la aceasta data, din cite stiu, nu au mai avut loc consultari pe problema denominarii“, a adaugat sursele citate. Anuntul privind intentia BNR de a taia, pina in 2004, trei sau patru zerouri din coada monedei nationale a fost facut de Mugur Isarescu in luna noiembrie a anului trecut. „Acest proces trebuie sa fie unul de inchidere a unei etape inflationiste si nu o cosmetizare. Experienta a demonstrat ca nu trebuie neaparat facut atunci cind inflatia ajunge la 10%, ci mai degraba cind exista un trend dezinflationist cert, astfel ca demonetizarea sa ajute la cresterea increderii in moneda nationala si implicit la scaderea inflatiei. Este o decizie cu implicatii politice care presupune consultarea guvernului si chiar implicarea parlamentului pe segmentul legislativ. Nu avem probleme de costuri, ci de oportunitate politica, sociala si de moment. Dorim ca in anul 2002 dezinflatia sa fie liniara si in Romania, acest lucru ajutindu-ne foarte mult in decizia de a taia citeva zerouri din leu“, a precizat la acea data Mugur Isarescu.

Potrivit guvernatorului, trecerea la „leul greu” este un proces care dureaza intre 12 si 16 luni, iar o astfel de decizie nu poate fi luata nici intr-un an electoral cum este 2004, nici in 2005-2006, cind Romania va fi foarte aproape de integrarea in Uniunea Europeana. Experienta tarilor vecine arata ca introducerea unei monede cu putere mai mare a determinat o scadere a ratei inflatiei in urmatorii ani. Polonia a introdus zlotul greu in 1995, dupa trei ani de dezinflatie, si a ajuns de la o rata a inflatiei de la 33,2% in 1994, la 28,1% in 1995, 19,9% in 1996 si 10,1% in 2000. Denominarea din Croatia este cea mai de succes. Cu o rata a inflatiei de 1.500% in anul premergator operatiunii, Croatia a ajuns la o inflatiei de 107% in 1994 (anul denominarii), 4% in 1995 si 5,4% in 2000.

Exit mobile version