8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportGuvernul isi va asuma raspunderea in fata parlamentului

Guvernul isi va asuma raspunderea in fata parlamentului

Premierul Adrian Nastase vrea un proces rapid de privatizare

Executivul a hotarit sa isi asume raspunderea in fata parlamentului asupra unui proiect de lege privind masurile de accelerare a privatizarii pentru a da un „semnal foarte clar“ ca se doreste sporirea „in mod real“ a acestui proces si pentru a demonstra vointa politica pentru privatizarea societatilor comerciale, a declarat ieri, la videoconferinta cu prefectii, premierul Adrian Nastase. „Dupa 12 ani observam, si acest lucru nu este normal, ca avem doar 30-35% din societatile comerciale privatizate, restul de 60-65% fiind in continuare in proprietatea statului“, a explicat Nastase, adaugind ca de aceea este important sa fie folosite proceduri mai bune si mai rapide de privatizare.

Accelerarea procesului de privatizare va fi facuta „in deplina transparenta si legalitate“, a mai spus Nastase, care a prezentat citeva dintre elementele cuprinse in acest proiect de lege care va aduce, in opinia premierului, „corectitudine si eficienta“. Instituirea unei administratii speciale in perioada de privatizare la societatile comerciale la care institutia publica implicata detine pachetul majoritar este una dintre prevederile acestui act normativ. Aceasta procedura presupune administrarea si gestionarea societatilor comerciale, pe baza de mandat acordat de institutia publica respectiva.

In perioada de derulare a procedurii de privatizare, furnizorii de servicii nu vor avea dreptul sa schimbe, sa refuze sau sa intrerupa temporar aceste servicii decit cu conditia achitarii de catre societatile comerciale a facturilor curente si a esalonarii datoriilor restante, conform unui grafic intocmit de catre furnizor. „Am invatat destul de multe lucruri din procesul de privatizare din acesti ultimi ani. Stim cum se pregateste momentul final al privatizarii, felul in care se incearca sa se intervina in procesul de privatizare prin incarcarea notei pentru cel care va deveni proprietar sau, in orice caz, se contureaza ca statul va ierta de datorii sau va scoate din bilant o parte din aceste datorii“, a spus Nastase. Acest proiect de lege cuprinde referiri la diversificarea metodelor de diminuare a implicarii statului in economie prin introducerea, alaturi de vinzarea de actiuni, a unor proceduri precum majorarea de capital social prin aport de capital privat, transferarea cu plata sau cu titlu gratuit a activelor cu caracter social. „Introducem pentru prima data, in mod concret, ca diminuare a participarii statului in economie, la societatile comerciale neatractive, vinzarea actiunilor pe un pret simbolic. Vrem in acest fel sa transferam anumite active care n-au nici un fel de atractivitate spre cei care ar putea sa fie interesati sa le preia si sa le vitalizeze“, a explicat Nastase.

Proiectul de lege mai stabileste ca vinzarea actiunilor se va realiza prin orice metoda de privatizare, in cazul in care actionarii existenti nu si-au exercitat dreptul de preferinta in maximum 30 de zile de la notificare. Avind in vedere ca nivelul ridicat al datoriilor societatilor cu capital majoritar de stat la buget scade atractivitatea pentru privatizarea acestora, legea prevede acordarea de facilitati privind scutirea totala sau partiala a obligativitatilor bugetare restante, inclusiv catre bugetele locale. De asemenea, societatile sint scutite si de la plata majorarilor de intirziere si a penalitatilor aferente acestora.

O alta masura promovata este judecarea cu celeritate a unor cauze care au ca obiect privatizarea societatilor comerciale. Termenul de prescriptie pentru introducerea cererii prin care se ataca o operatiune sau un act prevazut in legislatia privatizarii este redus de la trei luni la o luna. „De asemenea, a fost scurtata procedura de privatizare in cazul vinzarii pachetelor de actiuni cu o pondere mai mica de 33% din capitalul social si a fost diminuata durata de exercitare a dreptului de optiune al cumparatorilor pentru actiunile rezultate din majorarile de capital social de la 60 de zile la 15 zile. O operatiune de privatizare poate sa dureze extrem de mult timp, cu posibilitatea unor persoane rau intentionate de a abuza de anumite proceduri ca atare, timp in care societatea e devalizata si ramine ca un fel de lamiie stoarsa care este lasata noului proprietar“, a aratat Nastase.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS