8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportJocurile Olimpice de iarna s-au incheiat

Jocurile Olimpice de iarna s-au incheiat

Una dintre cele mai controversate editii ale Jocurilor Olimpice de iarna s-a incheiat ieri, la ora 3.30 GMT, cind flacara Olimpiadei albe de la Salt Lake City a fost stinsa in cadrul unei ceremonii care s-a desfasurat pe arena „Rice Eccles Stadium“. Presedintele Comitetului International Olimpic, Jacques Rogge, a declarat inchisa cea de-a 19-a editie a Jocurilor Olimpice de iarna, dupa care drapelul olimpic de pe „Rice Eccles Stadium“ a fost coborit. In locul acestuia au fost arborate steagurile Greciei, tara de unde sint originare intrecerile olimpice, si Italiei, care va organiza la Torino, in anul 2006, editia a 20-a a Olimpiadei de iarna. In timpul ridicarii drapelelor, au fost intonate imnurile celor doua state. Primarul orasului Salt Lake City, Rocky Anderson, i-a inminat omologului sau din Torino, Sergio Chiamparino, un drapel alb cu cele cinci cercuri olimpice.

Cinismul presedintelui CIO

Jacques Rogge le-a adresat multumiri, in discursul rostit cu ocazia incheierii Jocurilor Olimpice, organizatorilor acestei competitii si poporului american, pentru „saptaminile de neuitat“ in care au avut loc intrecerile olimpice. Desi aceasta Olimpiada a fost zguduita de numeroase scandaluri legate de prestatiile rusinoase ale unor arbitri, presedintele CIO si-a exprimat admiratia pentru „spiritul de fairplay si de fraternitate“ de care au dat dovada participantii la JO. Rogge le-a multumit, de asemenea, voluntarilor si membrilor echipelor de securitate care au contribuit la desfasurarea in bune conditii a Jocurilor Olimpice. La rindul sau, presedintele Comitetului american de organizare a Olimpiadei de la Salt Lake City, Mitt Romney, s-a aratat entuziasmat de felul cum au decurs intrecerile olimpice. „Ceva magic s-a petrecut in aceste 17 zile, pe care nu le vom uita niciodata“, a spus Romney.

Scandal si in ultima zi

Cu citeva ore inainte de ceremonia de inchidere a Jocurilor Olimpice de iarna, aceasta competitie a fost zguduita de un nou scandal. Trei schiori medaliati la Olimpiada de la Salt Lake City, spaniolul de origine germana Johann Muehlegg si rusoaicele Larisa Lazutina si Olga Danilova, au fost descalificati pe motive de dopaj. Cei trei sportivi au fost depistati pozitiv cu acelasi produs, darbepoietina-alfa, in urma unor controale efectuate pe 21 februarie. Directorul general al CIO, Francois Carrard, a afirmat ca Muehlegg, Lazutina si Danilova au fost descalificati din probele olimpice la care au participat dupa ce au fost supusi controalelor antidoping. Muehlegg a cucerit trei medalii de aur in cadrul JO 2002, pe 9 februarie, in proba de 30 km liber, pe 14 februarie, in proba de urmarire, si pe 23 februarie, in proba de 50 km clasic, acest ultim titlu fiindu-i retras. Larisa Lazutina, care a cistigat doua medalii olimpice de argint, in probele de urmarire si de 15 km liber, a cucerit duminica titlul olimpic in proba de 30 km clasic, dar aceasta medalie i-a fost retrasa. Olga Danilova, campioana olimpica in proba de urmarire si medaliata cu argint in proba de 10 km clasic, a fost descalificata din proba de 30 km clasic, in care a ocupat locul al 8-lea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS