14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăSportMusulmani din Romania - in pelerinaj la Mecca

Musulmani din Romania – in pelerinaj la Mecca

O delegatie a musulmanilor din Romania a plecat, la sfirsitul saptaminii trecute, spre Mecca, pentru a participa la pelerinajul care se desfasoara anual in acest loc sfint. Consilierul muftiului, Iusuf Murat, a declarat ca delegatia oficiala de sase persoane, condusa de muftiul Bagas Sahinghirai, a plecat vineri cu avionul spre Arabia Saudita la invitatia Curtii Regale. Alte 11 persoane care fac parte din grupul de enoriasi – tatari si turci – din Romania au plecat pe cont propriu.

Costul total al excursiei care se desfasoara in perioada 16 februarie – 1 martie si care include patru zile de pelerinaj, intre 22 si 25 februarie, este de o mie de dolari de persoana, cei 17 pelerini romani urmind sa fie prezenti si la Mecca, cit si la Medina. Potrivit lui Iusuf Murat, Islamul se bazeaza pe cinci „stilpi“, unul dintre acestia fiind pelerinajul.

El a precizat ca pelerinajul de la Mecca este unul dintre cele trei feluri de ritualuri ale musulmanilor. Primul este cel fizic, care consta in rugaciune si post, al doilea ritual este denia si face referire la avutie, iar ultimul ritual este pelerinajul, care consta in rugaciuni, post si avutie. In perioada 22-25 februarie sint sacrificate oi de un an, vite de doi ani, capre de un an si camile de cinci ani. Animalul jertfit trebuie impartit de pelerini in trei: prima parte trebuie mincata impreuna cu membrii familiei, cea de-a doua parte trebuie data celor saraci, iar a treia parte din animal trebuie mincata cu persoanele care vin in vizita sau trebuie data neamurilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS