27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportCoalitia internationala vrea sa transforme Kandaharul in baza umanitara

Coalitia internationala vrea sa transforme Kandaharul in baza umanitara

Fortele coalitiei internationale spera ca Aeroportul de la Kandahar, in prezent folosit drept baza militara, va putea primi, in scurt timp, cursele aeriene cu scop umanitar. „As vrea ca ajutorul umanitar sa poata fi distribuit cit de repede posibil“, a declarat ieri capitanul Steve Taylor, ofiter insarcinat cu relatiile dintre civili si militari, care si-a exprimat speranta ca aeroportul va putea fi utilizat in acest scop peste numai doua saptamini.

Responsabilii militari americani si canadieni au discutat cu reprezentantii Natiunilor Unite si ai Comitetului International al Crucii Rosii (UNHCR) despre refacerea aeroportului distrus de bombardamentele americane din toamna, astfel incit sa poata primi zboruri umanitare. O zona de aproximativ 5.000 de metri patrati a fost deminata si va fi reamenajata ca depozit pentru ajutorul umanitar destinat regiunilor inconjuratoare, a adaugat capitanul Taylor. Militarii i-au chestionat, de asemenea, pe locuitorii din imprejurimi, pentru a evalua necesitatile acestora. „Cea mai mare parte a celor cu care discutam plaseaza pe primele pozitii apa potabila si scolile“, a precizat el. Pentru distribuirea ajutorului umanitar este nevoie de repararea pistei, care nu poate primi zboruri civile in acest moment.

Reprezentantii ONU si UNHCR au efectuat mai multe vizite la baza de la Kandahar, dar nu au facut publice comentariile referitoare la aceasta problema. Reprezentantii comunitatii internationale, care s-au reunit in ianuarie la Tokyo, au promis 4,5 miliarde de dolari pentru reconstructia Afganistanului. Costul total al refacerii tarii, distruse de 23 de ani de razboi, a fost evaluat la 15 miliarde de dolari pentru urmatorii zece ani. ONU si-a fixat drept obiectiv acordarea ajutorului, in perioada iernii, pentru 700.000 de persoane dintre cele mai sarace din aceasta regiune din sudul Afganistanului.

De patru ani, in aceasta zona se inregistreaza o seceta devastatoare, iar aproximativ 1,5 milioane dintre cele 4,5 milioane de locuitori si-au parasit locuintele. La baza de la Kandahar, care este in stare de alerta dupa ce tiruri de origine necunoscuta au provocat ranirea a doi soldati, saptamina trecuta, militarii orfera deja ingrijiri medicale, mai ales combatantilor afgani aliati cu coalitia antiterorista condusa de Statele Unite. „Am vazut de toate pina in prezent, de la impuscaturi accidentale pina la rani datorate schijelor de obuze, grenade, mine“, a afirmat locotenent-colonelul Ed Arrington, chirurg-ortoped. El a precizat ca aproximativ o treime dintre persoanele ingrijite de echipa medicala formata din 22 de persoane sint combatanti afgani. Medicii si infirmierele, asistati de traducatori, examineaza fiecare pacient, efectueaza interventii chirurgicale de urgenta si asigura primele ingrijiri pentru a permite transferul ranitilor catre un spital de campanie pentru terapie suplimentara.

Membrii echipei incep chiar sa invete pashtu, limba vorbita in aceasta regiune si au stabilit legaturi mai strinse cu ranitii. „Am avut relatii foarte bune cu afganii pe care ii tratam. Cred ca am stabilit numeroase legaturi cu acestia“, a subliniat medicul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS