10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportOrdonanta privind interdictiile pentru alesii locali a fost completata

Ordonanta privind interdictiile pentru alesii locali a fost completata

Functionarii publici si persoanele incadrate in aparatul consiliilor locale, judetene sau in regiile autonome si societatile comerciale aflate sub autoritatea acestor consilii vor fi sanctionati cu eliberarea din functie sau desfacerea contractului de munca in cazul nerespectarii prevederilor Ordonantei de Urgenta 5/2002.

Acest amendament a fost introdus ieri de senatorii din Comisia de administratie publica, el completind ordonanta privind instituirea unor interdictii pentru alesii locali si functionarii publici.

Potrivit ordonantei, societatile comerciale la care alesii locali sint manageri, actionari semnificativi, asociati, administratori, cenzori, membri in CA sau la care detin alte functii de conducere, nu pot incheia contracte comerciale de prestari servicii, de executare de lucrari sau de furnizare de bunuri cu autoritatile administratiei publice locale din care fac parte alesii locali mentionati, cu regiile autonome de interes local aflate sub autoritatea consiliului respectiv sau cu societatile comerciale infiintate de consiliile locale sau judetene respective.

Interdictia se aplica si sotului sau sotiei si rudelor pina la gradul doi ale alesului local in cauza. Spre deosebire de functionarii publici, in cazul alesilor locali ordonanta prevede ca incalcarea dispozitiilor legale enumerate anterior atrage incetarea mandatului de ales local, cu exceptia cazurilor in care cei vizati demisioneaza din functia detinuta la societatea comerciala in termen de cel mult cinci zile de la intrarea in vigoare a actului normativ.

Conform Constitutiei, ordonanta de urgenta a intrat in vigoare in momentul depunerii ei la Senat, adica pe 1 februarie. In aceste conditii, toti alesii locali care pina la 6 februarie nu au demisionat din functia detinuta la societatea comerciala care are contracte cu autoritatile administratiei publice locale, cu regiile autonome de interes local aflate sub autoritatea consiliului respectiv sau cu societatile comerciale infiintate de consiliile locale sau judetene se pot considera demisi. Senatorul PD Maria Petre, secretarul Comisiei de administratie publica, a criticat, intr-o conferinta de presa, faptul ca, in forma in care este redactata, interdictia nu priveste persoana alesilor locali, ci societatile comerciale, persoane juridice in care alesii locali sint implicati, iar sanctiunile nu se aplica societatilor comerciale, ci persoanelor fizice care detin o functie in aceste societati.

Amendamentul senatorului PD de modificare a acestui text a fost respins de comisie. Ordonanta urmeaza sa fie dezbatuta astazi de catre Comisia juridica, urmind sa se redacteze ulterior un raport comun. Dupa aceea, ordonanta va fi dezbatuta si aprobata in plenul Senatului.

Pina la o decizie definitiva a parlamentului, ordonanta ramine in vigoare in forma emisa de guvern, deci inclusiv termenul acordat alesilor locali de a demisiona din societatea comerciala care are contracte cu autoritatile administratiei publice locale, cu regiile autonome de interes local aflate sub autoritatea consiliului respectiv sau cu societatile comerciale infiintate de consiliile locale sau judetene.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS