Acasă Actualitate Stiri diverse

Stiri diverse

Ministerul Agriculturii va acorda, in avans, subventii pe produs

Ministerul Agriculturii va aloca, pina la sfirsitul lunii mai, aproximativ 1.000 de miliarde de lei, suma care va reprezenta un avans din subventiile pe produs, a declarat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, Ovidiu Natea, secretar de stat in Ministerul Agriculturii. Potrivit lui Natea, proiectul de hotarire de guvern va fi prezentat spre aprobare in sedinta de joi. Pentru primirea avansului, agricultorii trebuie sa indeplineasca mai multe conditii, printre care utilizarea de saminta certificata si ingrasaminte. De asemenea, ei va trebui sa faca dovada ca dispun de tehnologia necesara culturii pe care o produc. „Inca nu stim la ce procent din valoarea subventiei se ridica acest avans, depinde de mai multi factori“, a precizat ministrul agriculturii, Ilie Sarbu. Producatorii agricoli au solicitat, saptamina trecuta, ministrului agriculturii sa faciliteze plata in avans a 50% din valoarea subventiilor pe produs prevazute in bugetul din acest an, restituirea taxei de drum, precum si derularea creditului de 80 de milioane de dolari acordat de catre Banca Mondiala.

Rezervele valutare ale BNR au scazut, in luna ianuarie, cu 168,9 milioane de dolari

Rezervele valutare ale Bancii Nationale a Romaniei au scazut, in luna ianuarie, cu 168,9 milioane de dolari, in principal ca urmare a vinzarilor nete efectuate de banca centrala in piata valutara, in suma de 104 milioane de dolari, informeaza un comunicat al BNR. La finele lunii ianuarie, rezerva valutara s-a situat la nivelul a 3.757,3 milioane de dolari, echivalentul a 4.354,3 milioane de euro. Scaderea rezevelor valutare este si rezultatul platilor de 77,4 milioane de dolari in contul ratelor si dobinzilor scadente la datoria publica externa, directa si garantata de Ministerul Finantelor. In aceeasi perioada, s-au mai inregistrat iesiri nete din modificarea rezervelor minime in valuta constituite de bancile comerciale, cedari la rezerva valutara a statului, comisioane bancare si cotizatii, in suma totala de 3,2 milioane de dolari. Venituri din administrarea rezervei internationale, in luna ianuarie, s-au ridicat la 15,7 milioane de dolari. Rezerva de aur se mentine la 105,2 tone si, in conditiile evolutiilor preturilor internationale, valoarea acesteia

s-a majorat la 952 de milioane de dolari, ceea ce face ca rezervele internationale ale BNR – valute plus aur – sa se situeze la peste 4,7 miliarde de dolari (peste 5,4 miliarde de euro). Pina la sfirsitul acestui an, platile scadente in contul datoriei publice externe directe si garantate de Ministerul Finantelor Publice insumeaza 1.712 milioane de dolari.

Exit mobile version