12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportOlteanul blond din Tecuci

Olteanul blond din Tecuci

„Craiova Maxima“ a avut in componenta multi „olteni“ originari din alte zone geografice, printre acestia numarindu-se si Costica Donose. Nascut pe 22 decembrie 1952 in Tecuci, Costica a ajuns in Craiova si astfel, prin 1964, regretatul antrenor Gica Scaesteanu l-a remarcat pe blondul moldovean, iar pina in 1968 – anul debutului in fotbalul mare – s-a pregatit la cunoscutul centru de copii si juniori al Universitatii Craiova. Dupa debut, la 16 ani (intr-un meci la Cluj, 1-1, 1968), n-a devenit imediat titular de drept, ajungind, in vara lui 1972, la Chimia Rimnicu Vilcea. Cu vilcenii cistiga primul sau trofeu important din cariera – Cupa Romaniei, editia ’72/’73. In finala: Chimia Rimnicu Vilcea – Constructorul Galati 0-0, meciul rejucindu-se a doua zi – asa prevedeau atunci regulamentele – si echipa lui Donose a cistigat cu 3-0.

A revenit la Universitatea in sezonul ’74-’75 si pina in 1984 a cunoscut cele mai mari satisfactii profesionale in Banie, ajungind sa joace in „dubla“ cu Benfica Lisabona – semifinala Cupei UEFA ’83. Fin tehnician, din acel sezon, ’74-’75, si pina la semifinala cu lusitanii, „locomotiva“ Donose isi demonstreaza clasa de joc, dar – ca si regretatul Oblemenco – n-are „loc“ in Nationala. A fost convocat, dar n-a intrat in joc, raminind in statisticile fotbalului doar cu 35 de meciuri inter-tari cu Nationala de juniori si vreo 20 la cea olimpica (tineret).

Cu Universitatea a cucerit doua titluri de campion (’79/’80, ’80/’81) si patru cupe (’76/’77, ’77/’78, ’80/’81, ’82/’83). In Cupele Europene a jucat cu Universitatea in 26 de partide. Ultimii ani ai carierei i-a petrecut la FC Olt (’84-’86) si IOB Bals (’86-’87). Conform Anuarului FRF, a totalizat 320 de jocuri si 27 de goluri in prima divizie, dar Costica a precizat ca realitatea o stie el mai bine: 396 de meciuri si 60 de goluri marcate. Are multe amintiri placute, dar si unele suparari. De exemplu, in meciul retur al semifinalei Cupei UEFA cu Benfica, s-a accidentat chiar in startul importantei partide (minutul doi).

A fost si portar! In perioada junioratului, Donose a facut si gimnastica si astfel, intr-un meci al Universitatii cind fusese eliminat portarul, a fost trecut intre buturi. In prezent este antrenor la divizionara D CFR Marfa si din vara acestui an a deschis o scoala de fotbal care-i poarta numele. Printre altii, la scoala, „preda“ fotbalul si Alin, fiul lui Donose, care n-a reusit sa calce pe urmele celebrului sau tata. La cei 49 de ani pe care ii va implini miine, Costica Donose pare resemnat: „Imi doresc sanatate. Imi pare rau ca n-am avut pina acum sansa in meseria de antrenor la echipe de prim rang. Nu este suficient sa muncesti si sa stii meserie, mai ai nevoie si de altele. Ca fotbalist, am o cariera uriasa in spate, dar se pare ca unii conducatori de club nu prefera intotdeauna oameni cu nume. Nu acuz pe nimeni, ci doar constat.“

Despre Universitatea, echipa care l-a consacrat si care i-a facut un nume in fotbalul romanesc si european, Donose a spus doar atit: „Sint rupt total de ceea ce se petrece acolo. Nici un conducator, nici un fost coleg nu m-a solicitat, asa incit n-am avut «onoarea» de a arata ceea ce pot. Sa fim sanatosi. Le doresc bafta!“. Este maestru emerit al sportului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS