16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăSportJandarmeria va avea mai multe patrule pentru mentinerea ordinii publice

Jandarmeria va avea mai multe patrule pentru mentinerea ordinii publice

Jandarmeria intentioneaza sa extinda misiunile de mentinere a ordinii publice prin cresterea numarului de dispozitive independente de jandarmi, a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, generalul Tudor Cearapin, comandantul Jandarmeriei Romane. Cearapin a adaugat ca se va incerca dezvoltarea sistemului de patrule independente de jandarmi pentru mentinerea ordinii publice si in localitatile unde nu exista astfel de structuri, inclusiv la sate, unde vor actiona impreuna cu politia si reprezentati ai administratiei publice locale pentru prevenirea infractiunilor silvice, braconajului piscicol, furturilor de produse agroalimentare de pe cimp, precum si pentru prevenirea infractiunilor la frontiera.

Jandarmii isi vor extinde competenta si in zonele adiacente institutiilor de invatamint preuniversitar, ca si in piete, tirguri sau zone turistice. Potrivit generalului Cearapin, Jandarmeria indeplineste experimental, de la inceputul acestei saptamini, misiuni de ordine publica pe teritoriul a zece judete, unde au fost constituite posturi de jandarmi in comune.

Totodata, pe linga structurile de jandarmi montane care actioneaza in Azuga, Busteni si Predeal, se are in vedere infiintarea unor astfel de structuri si in unele zone frecventate permanent de turisti, cum ar fi Poiana Brasov, Herculane, Masivul Retezat, Vatra Dornei sau Cimpulung Moldovenesc. In acest an, jandarmii au executat peste 12.000 de misiuni de ordine publica si au participat, alaturi de politie, la mentinerea ordinii si linistii publice in 57 de orase, unde au fost folosite in medie zilnic 800 de patrule din care fac parte peste 1.700 de jandarmi. Anul acesta, jandarmii au sanctionat peste 21.000 de persoane cu amenzi care totalizeaza 5,5 miliarde de lei si au retinut si predat politistilor aproape 400 de infractori. Jandarmeria a contribuit la combaterea furturilor de produse petroliere din conductele magistrale, organizind aproape 700 de actiuni independente, la care au partcipat zilnic trei-patru sute de jandarmi. Astfel, numai in timpul executarii unei misiuni de supraveghere si interventie la conducta magistrala a Petrotrans, intre 11 si 16 noiembrie, in judetul Ilfov, jandarmii au depistat 33 de avarii la sistemul de conducte, 29 de instalatii artizanale, au confiscat peste trei tone de benzina care a fost predata politiei si au recuperat 18,5 tone de benzina si o jumatate de tona de motorina de la conductele dezafectate din zonele comunelor Virteju, Magurele si din zona riului Sabar. In timpul aceleiasi actiuni, au fost prinsi in flagrant 17 hoti. Generalul Cearapin a mai spus ca Jandarmeria a inceput sa preia anumite segmente de la politie, in urma unui acord semnat cu Inspectoratul General al politiei si aprobat de ministrul de interne, Ioan Rus.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS