16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăSportCentru national de aruncari in Banie

Centru national de aruncari in Banie

Terenul din fata salilor de sport ale Complexului „Ion Oblemenco“ este de citeva saptamini de nerecunoscut: din papura, balti si gunoaie, lama buldozerului l-a transformat intr-un spectaculos teren util sportului. Pe o suprafata de aproximativ 8.000 mp, care apartine DTS Dolj, se profileaza acum un centru national de aruncari, care il va inlocui pe cel de la Snagov, al carui teren a fost retrocedat d-lui Dinu Patriciu.

Asupra acestui subiect, l-am intervievat pe Nicolae Marasescu (secretar de stat in MTS), care a spus: „Dorim sa facem un centru national in care sa se pregateasca sportivi din loturile nationale si olimpice de aruncari. Pentru aceste motive, terenul acela din Complexul sportiv «Ion Oblemenco» am decis sa-l amenajam astfel incit sa fie util sportului de performanta, adica sa devina un centru de pregatire pentru aruncatori. Pina la iarna, trebuie sa fie gata. Aceasta sarcina o are directorul adjunct al DTS Dolj, Nicu Braun. Este un centru foarte important pentru atletismul romanesc. Craiova a dat foarte multi aruncatori de valoare. Si anul acesta exista in Banie rezultate foarte bune si este anormal sa nu facem un centru acolo unde treaba merge bine“.

Ieri, pe santierul acestui viitor centru national de aruncari, l-am reintilnit pe „dirigintele de santier“, Nicu Braun (director al Unitatii Asociatiei Bazelor Sportive ale DTS Dolj). Acesta a precizat: „Problema transformarii terenului respectiv s-a pus din primavara trecuta. Atunci am avut ideea sa umplem aceasta mlastina, care exista de cind lumea. Ca o paranteza: cind s-a construit grupul de sali (1991-1995) aici, in balti, se prindeau carasi frumosi! Stiu acest lucru pentru ca eu sint si pescar.

Initial, pentru transformarea acestor mlastini, s-a intentionat colaborarea cu unele firme private. Doream amenajarea unui teren de minifotbal cu suprafata sintetica si patru terenuri de tenis – toate cu noctura. DTS urma sa amenajeze terenul (asa cum este acum), iar firmele respective sa realizeze restul lucrarilor necesare: asezarea zgurei, gardul imprejmuitor, instalatia de noctura. In acea perioada (aprilie 2000), am contractat o firma renumita din Craiova, care mi-a solicitat pentru amenajarea terenului – asa cum il vedeti acum – 800 de milioane de lei. Bineinteles ca am refuzat. Am inceput cu forte proprii umplerea mlastinii. S-au adus aproximativ 300 de basculante cu pamint si alte materiale de umplutura. Operatiunea s-a repetat tot anul 2000 si 2001 pina in luna octombrie cind s-a inceput nivelarea terenului. Din destinatia initiala, dl. ministru adjunct Marasescu a dat sarcina DTS Dolj sa amenajeze un teren de aruncari pentru atletica grea (greutate, ciocan, disc, sulita) in suprafata de aproximativ 8.000 mp. S-a lucrat timp de trei saptamini cu utilaje grele (buldozer, greder, cilindru compactor), utilaje care consuma aproape 30 litri de motorina pe ora de functionare. Numai eu stiu cum am rezolvat aprovizionarea (si finantarea) motorinei, in conditiile in care motorina nici nu era atunci!

Initial, aceste lucrari s-au inceput prin grija DTS Dolj (proprietarul terenului) si a antrenorului Eleodor Rosca (viitorul sef al acestui centru de aruncari). In prezent, de realizarea acestui centru se ocupa DTS Dolj prin persoana subsemnatului. Astazi (ieri – n.n.) am inceput turnarea platformei de 12×4 m (48 mp), care cuprinde trei cercuri pentru greutate, ciocan, disc. Cred ca simbata se finalizeaza turnarea acestei platforme. De saptamina viitoare, vom demara montarea gardului imprejmuitor si aducerea nisipului. Daca nu apar probleme neprevazute – cum ar fi schimbarea timpului -, cred ca in aproximativ doua saptamini s-ar putea incheia aceasta actiune. Altfel, daca ar fi sa contabilizez valoarea acestor lucrari pe care eu

le-am coordonat, acestea ar fi de aproximativ 80 de milioane. De precizat, lucrarile s-au realizat de DTS, dar cu ajutorul unor prieteni ai nostri. Si cind te gindesti ca la preturile anului 2000 mi s-a cerut 800 de milioane! Nu mai intru in alte amanunte, prin asta am spus totul“.

Dupa toate probabilitatile, acest centru va deveni centru olimpic.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS