10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportProcesul lui Milosevici pentru razboiul din Kosovo incepe in februarie

Procesul lui Milosevici pentru razboiul din Kosovo incepe in februarie

Judecatorii Tribunalului Penal International (TPI) pentru fosta Iugoslavie au fixat pentru 12 februarie 2002, inceperea procesului intentat lui Slobodan Milosevici pentru crimele comise in Kosovo, dar au precizat ca aceasta data ar putea fi modificata. Procurorul TPI, Carla del Ponte, a declarat ca va semna un nou act de acuzare, referitor la Bosnia, saptamina viitoare, si ca va depune imediat o motiune pentru a cere cumularea inculparilor referitoare la Kosovo, Croatia si Bosnia, care vor fi tratate unitar in cadrul unui singur proces.

Daca aceasta motiune va fi acceptata, ea va avea drept urmare aminarea datei de incepere a procesului, pentru a respecta procedura TPI. Data de 12 februarie poate fi revizuita, a precizat judecatorul Richard May, care a prezidat audierea. Cea de-a doua zi in care fostul presedinte iugoslav a comparut in fata TPI s-a incheiat in jurul orei 9.30 GMT, dupa o tirada violenta a lui Milosevici.

„Nu ma voi sinucide niciodata“

Slobodan Milosevici a declarat ieri in fata TPI ca „nu se va sinucide niciodata“, deoarece trebuie sa lupte pentru a invinge tribunalul. Milosevici, aflat in detentie la Haga de la sfirsitul lunii iunie, a cerut ca intrevederile cu familia sa sa nu mai fie supravegheate de personalul inchisorii.

Mai agresiv decit in prima zi a audierii, el si-a exprimat dorinta ca tribunalul sa nu il mai plictiseasca prin citirea unor texte „de nivelul intelectual al unui copil de sapte ani“. El s-a referit la doua acte de acuzare formulate impotriva lui, pentru rolul jucat in conflictele din Kosovo si Croatia, care au fost citite integral in cursul zilei de luni. El i-a cerut presedintelui Camerei, judecatorul Richard May, sa pronunte verdictul pe care a fost instruit sa il pronunte. „Tot acest caz se transforma, in mod clar, intr-o farsa“, a spus Milosevici, cerindu-i judecatorului si sa o demita pe Carla Del Ponte, procurorul TPI, pe care o acuza de partialitate. Cea de-a doua zi a audierii a fost consacrata, in principal, calendarului viitorului proces. Milosevici este acuzat de crime impotriva umanitatii si crime de razboi, pentru rolul jucat in masacrele comise de fortele sirbe impotriva albanezilor din Kosovo. Judecatorii TPI au acceptat, luni, o extindere a acestui act de acuzare, care include si acuzatii privind violente sexuale. Fostul presedinte iugoslav face si obiectul unui al doilea act de acuzare, referitor la responsabilitatea in conflictul croat (1991 – 1995). Carla Del Ponte a confirmat ieri ca va semna, saptamina viitoare, si un al treilea act de acuzare, privind responsabilitatea fostului presedinte in razboiul din Bosnia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS