10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportRomania va importa din Rusia gaze naturale la preturi preferentiale

Romania va importa din Rusia gaze naturale la preturi preferentiale

Romania va importa, in urmatorii doi ani, 700 de milioane de metri cubi de gaze naturale la preturi preferentiale, prin punerea in functiune, incepind de marti, a unei portiuni in lungime de 65 de kilometri din conducta de tranzit Isaccea-Negru Voda. Realizarea conductei, cu diametrul de peste 1,2 metri, a costat 53,7 milioane de dolari.

Lucrarile au fost incredintate unui consortiu de firme format din societatile Petroconst Constanta, Condmag Brasov, Inspet Ploiesti, TMUCB Braila si Amarad Arad. „Peste 90% din lucrari au fost efectuate cu materiale si tehnologii romanesti”, a precizat directorul general al societatii nationale de transport al gazelor naturale Transgaz, Gabriel Coconea. Directorul general al Transgaz spune ca 60% din costurile conductei au fost reprezentate de teava livrata de Sidex Galati. „Am tinut in viata doi ani de zile o fabrica de teava a Sidex prin comenzile de sute de miliarde de lei pe care le-am facut“, a mai spus Coconea. Extinderea pe teritoriul Romaniei a capacitatii de tranzit a gazelor naturale provenite din Federatia Rusa se realizeaza in trei etape, marti fiind finalizate lucrarile prevazute pentru etapa a doua. Lungimea conductelor care vor tranzita Romania insumeaza 187 de kilometri. In total, cele trei etape de extindere reprezinta un efort financiar de 185 milioane dolari, investitie apreciata de Coconea, ca fiind cea mai mare in domeniul transportului de gaze din Europa. Finantarea lucrarilor este asigurata, in proportie de peste 40%, de Transgaz, diferenta fiind acoperita de Gazprombank.

Pe de alta parte, pentru a putea asigura sumele de bani care revin partii romane, concernul Gazprom livreaza gaze naturale la un pret preferential societatii Transgaz, care vinde apoi aceste gaze pentru a face rost de bani pentru efectuarea lucrarilor. Oficialul Transgaz spera ca etapa a treia, reprezentind constructia unei alte conducte in lungime de 35 de kilometri, sa fie finalizata pina la sfirsitul anului, in conditiile in care termenul initial este 31 martie 2002. Costurile pentru realizarea acestei conducte se ridica la 43,8 milioane de dolari. Transgaz mai trebuie sa execute si subtraversarea cu doua conducte a canalului Dunare-Marea Neagra la o adincime de 7 metri, precum si subtraversarea fluviului Dunarea, tot cu doua conducte. Cele doua lucrari vor fi finantate separat de Transgaz si necesita fonduri in valoare de 12,2 milioane de dolari. Gazprom va putea exporta in Turcia, prin realizarea celei de-a doua etape, cu 3 miliarde de metri cubi anual mai mult decit in prezent, iar la sfirsitul lucrarilor de extindere, o cantitate totala de circa 20 de miliarde de metri cubi anual. Conducta care tranziteaza Romania este o ramificatie a magistralei care pleaca din Rusia si ajunge in Turcia.

Transgaz practica un tarif mediu de 2 dolari/1.000 de metri cubi transportati si va cistiga, din tranzitul gazelor catre Turcia, aproape 25 de milioane de dolari numai in anul 2003, urmind ca din 2010 si pina in 2023, data la care expira termenul de valabilitate al conventiei prin care se executa aceste lucrari de extindere, sa obtina 27,1 milioane de dolari anual din acest tranzit. Consumul de gaze naturale al Romaniei este de aproximativ 17 miliarde de metri cubi pe an.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS