17 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportPutin cere evitarea unui razboi al civilizatiilor

Putin cere evitarea unui razboi al civilizatiilor

Recenta reuniune de la Moscova a sefilor de guvern din Comunitatea Statelor Independente (CSI) ar putea constitui inceputul instituirii unor raporturi de deplina normalitate intre statele membre. Pina acum, aceasta organizatie politico-economica, avind subdiviziuni care contin elemente de integrare totala (Uniunea Rusia-Belarus) si nuclee de colaborare pe plan militar, era perceputa in cancelariile europene drept un „joc artificial al liderilor nationali din fostele republici sovietice“, sublinia intr-un comentariu pe aceasta tema cotidianul moscovit Nezavisimaia Gazeta.

Crearea acestei Comunitati, se stie, a fost determinata de conditii obiective – destramarea URSS si dorinta liderilor fostelor republici unionale de a imparti intre ei sferele de influenta, activele si pasivele fostului urias stat totalitar. De aceea, despre existenta CSI isi aduceau cu totii aminte doar atunci cind aveau loc intilniri ale liderilor acestor state. De obicei, spune legenda, asemenea reuniuni nu durau mai mult de o ora, avind caracterul unor „sezatori politice“ in cadrul carora isi povesteau toate necazurile sau, dimpotriva, se rosteau toasturi pentru prietenie vesnica. La finalul tuturor reuniunilor la virf, care de cele mai multe ori se desfasurau in capitala Rusiei, erau adoptate memorandumuri si acorduri pe care apoi conducatorii din multe tari CSI nu considerau ca este obligatia lor sa le si transpuna in viata.

Dominanta preocuparilor Comunitatii Statelor Independente era legata de interesele economice ale fostelor republici unionale. Chiar si presedintele Ucrainei, Leonid Kucima – care declara intotdeauna ca viitorul statelor postsovietice va fi determinat de relatiile bilaterale si nu de raporturile multilaterale -, aflat intr-o vizita oficiala in capitala Kazahstanului, Astana, sublinia ca CSI are un viitor nu numai economic, ci si politic, iar „Ucraina va fi membru activ al Comunitatii“.

De data aceasta, dominanta recentei reuniuni a sefilor de guvern din CSI a fost de natura politica. Inaintea reuniunii propriu-zise, presedintele Federatiei Ruse, Vladimir Putin, a lansat un apel sefilor de guvern din CSI sa tina seama de realitatile politice contemporane si „sa nu admita un razboi al civilizatiilor“. In opinia liderului de la Kremlin, principala sarcina de aparare a intereselor nationale consta in aceea ca intreaga Comunitate „sa se integreze in structurile europene si mondiale de securitate“. Totodata, presedintele Putin le-a recomandat sefilor de guvern sa-si concentreze atentia atit asupra activitatii structurilor antiteroriste din tarile lor, cit si a celei a Centrului Antiterorist al Comunitatii. De asemenea, seful statului rus le-a cerut premierilor din tarile CSI sa sprijine propunerea lansata de liderii comunitatilor musulmane din Rusia, referitoare la organizarea la Moscova a unei conferinte internationale cu tema „Islamul impotriva terorii“. Vladimir Putin a tinut sa le atraga atentia interlocutorilor sai ca atit Rusia, cit si celelalte state membre ale CSI sint tari multinationale si multiconfesionale si ar fi deosebit de periculos sa se confunde terorismul cu islamul si a subliniat ca „teroristii pot fi de nationalitati si religii diferite“.

De data aceasta, constata Nezavisimaia Gazeta, sefii de guvern au fost la unison de acord sa se asigure finantarea activitatii Centrului Antiterorist al Comunitatii incepind cu anul viitor. Facind bilantul reuniunii de la Moscova, secretarul executiv al CSI, Iuri Iarov, a precizat ca intilnirea sefilor de guvern cu presedintele Putin a avut o influenta substantiala asupra opiniilor multor participanti si in mod cert vor fi aduse corectii Tratatului cu privire la securitatea colectiva.

Pe linga problemele politice, sefii de guvern au examinat si au semnat 17 documente, dintre care cele mai semnificative sint cele vizind normele controlului vamal si cooperare in asigurarea securitatii industriale. Premierii au convenit, de asemenea, o politica tarifara pentru transportul feroviar si au semnat o serie de documente privind colaborarea in domeniul umanitar.

Intr-un interviu acordat cotidianului Nezavisimaia Gazeta, directorul Departamentului CSI din cadrul Ministerului rus al Afacerilor Externe, Bahtier Hakimov, a tinut sa atraga atentia ca reuniunea sefilor de guvern din tarile CSI a avut loc dupa evenimentele dramatice din SUA din 11 septembrie. De aceea, partea rusa le-a cerut partenerilor din CSI sa puna accentul asupra necesitatii abordarii pragmatice a colaborarii, reliefind ca „este imperios necesar sa se gaseasca echilibrul corect in care toate partile sa aiba in vedere interesele proprii, interesele partenerilor si interesele generale“.

La sfirsitul reuniunii sefilor de guvern, premierul rus, Mihail Kasianov, a precizat ca „Rusia si-a asumat obligatia de a asigura, nu numai pentru anul in curs, ci si pentru anii urmatori, jumatate din mijloacele financiare necesare asigurarii activitatii Centrului Antiterorist al Comunitatii Statelor Independente“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS