Acasă Sanatate Medicina O operație demnă de istoria medicinei a salvat un băiat cu o...

O operație demnă de istoria medicinei a salvat un băiat cu o tumoră gigant

Bueka Berishvili, de 10 ani, din Tbilisi, Georgia

O tumoră gigant, cum nu a mai fost alta diagnosticată la un copil de vârsta lui, a adus un băiețel de 10 ani din Georgia la ACIBADEM, în Istanbul.
Medicii au constatat că formațiunea de 26 de cm și 3,325 kilograme, greutatea unui nou-născut, i-a strivit plamânul stâng și i-a împins inima din loc.
Renumitul profesor Semih Halezeroğlu a reușit să îndepărteze întreaga tumoră, scriind astfel o pagină din istoria medicinei la Spitalul Acibadem Maslak. Datorită intervenției chirurgicale de succes a profesorului Halezeroğlu, băiețelul, căruia i se mai dăduse doar o lună de viață fără operație, duce acum o viață sănătoasă și așteaptă cu nerăbdare să joace din nou fotbal, marea lui pasiune.

Tumora, descoperită după un meci de fotbal

Bueka Berishvili, de 10 ani, din Tbilisi, Georgia, în clasa a V-a de școală, se juca fotbal împreună cu colegii săi când o minge l-a lovit în piept. Copilul s-a prăbușit la pământ. La spital, părinții săi aveau să afle că cel mic avea o tumoră gigant în interiorul pieptului, în partea stângă. Măsura 26 de centimetri, era situată între inimă și plămân, inima o mutase din loc, iar plămânul îl strivise. Medicii erau șocați – băiatul suferea de una dintre cele mai complicate tumori maligne, un condrosarcom.
Imediat ce boala a fost diagnosticată, a fost operat în Georgia. Când medicii au realizat că există un risc mare de deces l-au externat cu explicația „este imposibil să se efectueze operația în aceste condiții”. Familia nu s-a putut resemna și a petrecut zeci de ore pe internet căutând un medic salvator. Așa au ajuns să citească despre ilustrul profesor Semih Halezeroğlu, care este șeful Departamentului de Chirurgie Toracică a Facultății de Medicină a Universității Acibadem.

Profesorul Halezeroğlu a salvat viața băiatuui

După examinarea cazului, profesorul Halezeroğlu a declarat că ar putea face operația. Cu toate acestea, starea lui Bueka se deteriorase semnificativ cât părinții au tot căutat un medic salvator undeva în lume.

Când a ajuns la ACIBADEM abia respira, nu se putea mișca, nu putea dormi sau mânca. După o operație de 3 ore, profesorul Semih Halezeroğlu a îndepărtat total tumora și a readus copilul într-o stare bună de sănătate.

Profesorul Semih Halezeroğlu
Profesorul Semih Halezeroğlu

„Am îndepărtat tumora gigant de 26 cm, împreună cu 3 coaste afectate. A fost extrem de important să scoatem întreaga masa tumorală ca să evităm riscul de recidivă. Am înlocuit osul costal canceros cu un material special care să îndeplinească aceeași funcție. Inima acestui copil cântărește 225 de grame. Pe de altă parte, tumora a fost cântărită în laboratorul de patologie după extirpare și avea 3 kilograme și 325 de grame. Cu alte cuvinte, tumora pe care am îndepărtat-o cântărea de 15 ori mai mult decât inima. Copilului i-ar fi fost imposibil să mai supraviețuiască mult timp cu această tumoră. Acum a revenit la viața normală, la fel ca prietenii săi. Este o mare fericire pentru toată echipa noastră să vedem copilul jucându-se în curtea spitalului Acibadem Maslak”.

Recuperare rapidă

Profesorul Semih Halezeroğlu, primul chirurg turc ales ca președinte al Asociației Europene a Chirurgilor Cardio-toracici, a declarat că, în timpul operației, echipa sa a umflat plămânul stâng care se micșorase la 1 cm sub comprimarea tumorii gigantice. Organul a revenit acum la dimensiunea normală. După operație, plămânul a început să funcționeze. Inima a fost plasată înapoi în poziția inițială în partea stângă a toracelui.

Profesorul Halezeroglu cu pacientul și cu familia acestuia

„Nici nu a fost nevoie să-l transferăm la secția de terapie intensivă pentru că, imediat după operație, Bueka a început să respire și inima i-a revenit la normal. De asemenea, nu are nevoie de niciun tratament suplimentar, deoarece tumora este îndepărtată complet,” a spus profesorul

După doar 3 zile de la operație, Bueka putea să respire și să se joace cu ușurință. Va reuși să alerge împreună cu prietenii săi sau chiar să continue să joace fotbal și dansuri populare, pe care le iubește foarte mult.

Profesorul Semih Halezeroğlu a declarat că, în prezent, există doar 12 articole despre „tumorile toracice gigantice” la copii. Cea mai mare dintre ele este o tumoră de 18 cm îndepărtată de la un copil de 15 ani. Tumora îndepărtată de profesorul Halezeroğlu este unică în literatura de specialitate.

Citește și: Cod galben de instabilitate atmosferică

Exit mobile version