Acasă Sanatate Sunt suficienți 10.000 de pași pe zi?

Sunt suficienți 10.000 de pași pe zi?

Și 7000 pași pe zi pot aduce beneficii pentru sănătate. Foto: freepik.com

Mersul pe jos este cel mai la îndemână exercițiu fizic, motiv pentru care este foarte apreciat, mai ales că vine însoțit de numeroase beneficii pentru sănătate. Acesta este considerat cea mai elementară formă de mișcare umană, dar oamenii tind să meargă mult mai puțin acum decât în secolele trecute.

10.000 pași sau mai puțini?

Cei 10.000 de pași echivalează cu mersul pe jos a aproximativ 8 kilometri și reprezintă un obiectiv de referință pentru sănătate de ceva vreme. Cum s-a ajuns la acest număr? Totul a pornit de la o campanie de marketing pentru un pedometru (contor de pași), undeva prin anii 1960.  Până în prezent nu s-a stabilit un număr exact de pași realizați zilnic despre care să putem spune cu certitudine că ajută sănătatea, dar ideea centrală este că rebuie să ne mișcăm mai mult pe parcursul zilei.

De altfel, o cercetare publicată în 2023 a arătat că 8.000 de pași zilnic sunt suficienți pentru a a avea parte de beneficii semnificative pentru sănătate. În acest studiu, participanții care au făcut 8.000 de pași sau mai mulți într-una sau două zile în timpul săptămânii au prezentat un risc de mortalitate cardiovasculară substanțial mai scăzut comparativ cu persoanele mai sedentare.

Cum ne ajută mersul pe jos?

Orice formă de activitate fizică declanșează eliberarea de endorfine – substanțe chimice care ne ajută să ne simțim bine, reducând stresul și anxietatea. Mai mult, dacă facem cei 10.000 de pași în aer liber, în natură, poate crește semnificativ sănătatea mintală și poate ameliora simptomele de depresie și anxietate. În plus, mersul regulat poate îmbunătăți funcția cognitivă -gândirea- și memoria.

Mersul pe jos poate avea un impact pozitiv asupra sănătății articulațiilor. Dacă aveți dureri articulare existente, exerciții fizice regulate cu impact redus, cum ar fi mersul pe jos, pot ajuta la ameliorarea durerii și la prevenirea problemelor legate de articulații pe termen lung. Mersul este o mișcare naturală a omului care îmbunătățește sănătatea articulațiilor, spre deosebire de alergare, care poate agrava problemele articulare.

Mersul pe jos este o modalitate simplă, dar eficientă, de a reduce riscul de a dezvolta diabet de tip 2. Un studiu a constatat că persoanele care au mers mai mult pe jos au avut un risc cu 50% mai mic de a dezvolta diabet, comparativ cu cei care au fost mai puțin activi. Mersul pe jos ajută la îmbunătățirea sensibilității la insulină, la scăderea nivelului zahărului din sânge și la menținerea unei greutăți corporale sănătoase, toate acestea fiind factori importanți în prevenirea diabetului.

CITEȘTE ȘI: Inima are propriul său „creier”

Și 7000 de pași pot aduce beneficii semnificative pentru sănătate

10.000 de pași pe zi este un obiectiv popular promovat de multe campanii de sănătate și poate fi un bun indicator al unui stil de viață activ. Cu toate acestea, nu există un număr magic de pași care să se aplice tuturor. Pentru unele persoane, 10.000 de pași pot fi prea mult, mai ales dacă au probleme de mobilitate, iar pentru altele pot fi insuficienți.

Studiile sugerează că și mai puțini pași (în jur de 7.000-8.000 pe zi) pot aduce beneficii semnificative pentru sănătate, mai ales pentru persoanele mai în vârstă sau cele care abia încep să fie active. 

Valentina Ghimpău

Sănătate de la Dr. Farmacist primar,

Vă mulțumesc că m-ați citit iar!

Exit mobile version