Acasă Sanatate Un nou antibiotic conceput pentru a contracara rezistența antibacteriană, autorizat de Comisia...

Un nou antibiotic conceput pentru a contracara rezistența antibacteriană, autorizat de Comisia Europeană

Un nou antibiotic conceput pentru a contracara rezistența antibacteriană, autorizat de Comisia Europeană
Un nou antibiotic conceput pentru a contracara rezistența antibacteriană, autorizat de Comisia Europeană

Un nou antibiotic conceput pentru a contracara rezistența antibacteriană, una dintre cele mai mari amenințări la adresa sănătății cu care se confruntă în prezent UE, a fost autorizat, în 22 aprilie, de Comisia Europeană, transmite Euronews.

Emblaveo, dezvoltat de Pfizer și aprobat de Comisia Europeană, poate fi utilizat pentru tratarea infecțiilor complicate intraabdominale și ale tractului urinar, a pneumoniilor nosocomiale și a infecțiilor cauzate de anumite tipuri de bacterii rezistente la medicamente.

Acest medicament nou aprobat va umple o lacună importantă

„Acest medicament nou aprobat va umple o lacună importantă în cazurile în care, în prezent, există un număr foarte limitat de opțiuni de tratament”, a declarat executivul UE într-un comunicat de presă.

Această autorizație vine la o lună după ce Agenția Europeană pentru Medicamente a adoptat un aviz pozitiv și a recomandat autorizarea sa de introducere pe piață.

Antibioticul, evaluat în cadrul mecanismului de evaluare accelerată al EMA

Antibioticul a fost evaluat în cadrul mecanismului de evaluare accelerată al EMA, datorită „beneficiilor sale majore pentru sănătatea publică”.

Printre indicațiile Emblaveo se numără tratarea infecțiilor cu bacterii Gram-negative, care sunt în prezent rezistente la multe dintre antibioticele disponibile.

Rezistența antimicrobiană este deseori numită „pandemie tăcută”

Rezistența antimicrobiană este deseori numită „pandemie tăcută”, iar Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a estimat că aceasta este asociată cu aproximativ 4,9 milioane de decese anual. Numai în UE, rezistența antimicrobiană este responsabilă pentru 35.000 de decese în fiecare an.

În ultimii ani, utilizarea greșită și excesivă a antibioticelor a făcut ca unele microorganisme – cunoscute sub numele de „superbacterii” – să dezvolte rezistență antimicrobiană și să nu mai răspundă la tratament. Acest lucru face ca medicamentele să fie mai puțin eficiente și ca infecțiile să persiste, devenind uneori netratabile și crescând riscul de răspândire.

Rezistența antimicrobiană, o prioritate

Rezistența antimicrobiană a fost o prioritate pentru politica de sănătate în timpul acestui mandat. În 2023, Consiliul European a emis o recomandare de intensificare a acțiunilor UE de combatere a rezistenței antimicrobiene în domeniul sănătății umane, al sănătății animale și al mediului.

Strategia UE are ca abordare „O singură sănătate”, recunoscând că sănătatea umană și animală și mediul sunt legate și că lupta împotriva bacteriilor rezistente necesită un efort coordonat în aceste trei domenii.

Citeşte şi: Un milion de lozuri în campania TEAM România dedicată JO de la Paris, lansată de Loteria Naţională

Exit mobile version