Acasă Sanatate Vaccinarea HPV la femeile între 19 și 45 de ani. Răspunsurile ginecologului...

Vaccinarea HPV la femeile între 19 și 45 de ani. Răspunsurile ginecologului la cele mai frecvente întrebări

D. Andreea Coșăreanu

Te poți vaccina anti HPV chiar dacă ai o infecție HPV activă? Ce se întâmplă dacă ai început schema și ai rămas însărcinată? Ce beneficii aduce vaccinul și cât durează perioada de imunitate? Sunt câteva dintre întrebările frecvente referitoare la vaccinarea HPV la care pacientele caută răspuns înainte de a lua hotărârea de a se vaccina.

Vaccinarea împotriva HPV a devenit mult mai accesibilă în România, într-un demers menit să scadă incidența cazurilor de cancer de col uterin. Țara noastră ocupă un loc fruntaș în privința numărului de cancere de col, astfel că politici consistente de sănătate publică în acest sens erau de multă vreme așteptate de specialiști. În prezent, fetele și băieții cu vârste între 11 și 19 ani pot fi imunizați gratuit anti HPV, iar femeile cu vârste între 19 și 45 de ani au posibilitatea de a primi vaccin compensat cu 50%.

Medicul ginecolog Andreea Coșăreanu a răspuns pentru GdS mai multor întrebări despre vaccinarea HPV la vârstă adultă.

GdS: Este nevoie de testarea HPV înainte de vaccinare?

Dr. Andreea Coșăreanu: Nu. Poți fi pozitivă HPV și să te vaccinezi, dar asta nu înseamnă că vaccinul îți va negativa infecțiile deja contractate, chiar dacă ai una dintre tulpinile incluse în vaccin.

Multe femei sunt speriate că, dacă se vaccinează anti-HPV, devin pozitive. Dar acest lucru nu este adevărat. Vaccinul nu conține nici ADN-ul viral, nici alte componente ale virusului care să îți activeze vreo infecție. El conține „învelișul” virusului, pe care o prezintă organismului nostru, astfel încât organismul să o recunoască și să creeze anticorpi. Așadar, nicio femeie care se vaccinează nu devine pozitivă la vreuna dintre cele 9 tulpini din vaccin în urma vaccinării.

GdS: Care sunt principalele beneficii ale vaccinului?

Dr. Andreea Coșăreanu: Pe lângă protecția oferită împotriva celor 9 tulpini HPV, vaccinul este de real ajutor și pentru femeile care sunt negative la infecții HPV, dar au leziuni pe col. În procesul de vindecare a unei leziuni cervicale, în funcție de ghidurile clinice, poți monitoriza o leziune de grad scăzut, poți interveni chirurgical pe o leziune mai avansată. Ei bine, vaccinul ajută la vindecarea colului ca acolo de unde ai scos ceva ce era modificat să nu se mai formeze. Dacă ai o tulpină, două prezente, după ce se scoate leziunea respectivă este posibil ca, fiind în continuare pozitivă HPV, să apară din nou modificări.

Am observat aceste beneficii de 4-5 ani încoace, de când multe dintre paciente s-au vaccinat în urma recomandării medicale, chiar dacă vaccinul nu a fost compensat până acum. Dacă am avut paciente cu leziuni pe care le puteam monitoriza, vaccinul a ajutat mult la vindecare până la dispariția aproape în totalitate a leziunii, bineînțeles cu alte tratamente adjuvante, inclusiv cu terapia PRP pentru col care are rezultate foarte bune. În cazul leziunilor pe care a trebuit să le îndepărtez, colul s-a vindecat frumos și nu au reapărut.

GdS: Ce se întâmplă dacă începi schema de vaccinare și rămâi însărcinată înainte de a o finaliza?

Dr. Andreea Coșăreanu: Chiar am o pacientă foarte tânără la care am tratat o leziune și mai rămăseseră două tulpini din cinci active, a făcut vaccinul și a rămas însărcinată. OMS recomandă ca pe perioada sarcinii, dacă se întâmplă să rămâi însărcinată înainte să finalizezi schema, să întrerupi vaccinul, deși nu au fost constatate până acum efecte ale acestuia asupra unei sarcini. După ce ai născut, în perioada alăptării, poți relua dozele.

GdS: Ce protecție oferă vaccinul? Ce spun studiile în acest sens?

Dr. Andreea Coșăreanu: Australia are un studiu făcut pe tema vaccinului anti-HPV care se întinde pe 10 ani și acolo cancerul de col e, practic, în proces de eradicare. Incidența HPV este extrem de scăzută acum, iar a leziunilor precanceroase a scăzut cu 52%. Iar acest studiu a fost făcut pe vaccinul bivalent, cu doar două tulpini. Cel cu 9 tulpini este mai recent, astfel că nu avem date pe o perioadă extinsă.

Studiile arată că imunitatea asigurată de vaccin este de minim 10 ani. Este nevoie de timp și cercetări suplimentare pentru a se stabili dacă e nevoie de reînnoirea schemei după această perioadă. Dar e cert că vaccinul oferă protecția pe care nu o ai dacă te infectezi cu HPV și te vindeci. Prin infecție, nu capeți imunitate împotriva virusului HPV pentru că sistemul imunitar nu intră în totalitate în funcțiune, ci doar local, spre deosebire de situația în care te vaccinezi.

GdS: Ce trebuie să știe oamenii despre posibilitatea de vaccinare HPV în România?

Dr. Andreea Coșăreanu: Avem acest beneficiu al vaccinării gratuite al fetelor și băieților cu vârste între 11 și 19 ani și între 19 și 45 de ani doamnele au reducere de 50%. Este foarte simplu, rețeta poate fi eliberată de medicul de familie sau de medicul ginecolog. Vaccinul trebuie administrat de o persoană care are atestat de vaccinolog și să aibă acces în Registrul Național de Vaccinări.

Este un lucru foarte bun pentru România pentru că suntem foarte sus ca prevalență a cancerului de col. Și surprinzător, plaja celor mai problematice leziuni le-am întâlnit la persoane tinere, la 18, 19, 20 de ani, nu la cele de peste 35, 30, cum te-ai aștepta. Și este foarte important să urmeze pașii medicului pentru că, în acel moment, lucrurile sunt încă sub control, dar sunt paciente care nu conștientizează riscul și nu mai vin la medic, ceea ce nu este deloc bine pentru ele.

CITEȘTE ȘI: Uleiul de canabidiol – CBD, drog sau leac?

Exit mobile version