Acasă Magazin Un american s-a îmbolnăvit de ciumă bubonică de la pisica lui

Un american s-a îmbolnăvit de ciumă bubonică de la pisica lui

Un american s-a îmbolnăvit de ciumă bubonică de la pisica lui
Un american s-a îmbolnăvit de ciumă bubonică de la pisica lui

Un american din statul Oregon s-a îmbolnăvit de ciumă bubonică. Cel mai probabil, el a luat boala de la pisica sa. În SUA se înregistrează anual aproximativ şapte cazuri de ciumă bubonică la om.

Boala, care a provocat Ciuma Neagră, o pandemie ce a ucis cel puţin o treime din populaţia Europei în Evul Mediu, este rară în ţările dezvoltate şi poate fi tratată în prezent, dar rămâne potenţial periculoasă.

Pacientul locuieşte în comitatul Deschutes, în nord-vestul Statelor Unite. El urmează în prezent un tratament şi s-a infectat probabil de la pisica sa.

„Tuturor contactelor apropiate ale cetăţeanului şi ale animalului său li s-au administrat medicamente pentru a preveni boala”, au declarat autorităţile, după ce cazul a fost anunţat săptămâna trecută.

Ce simptome are ciuma bubonică

Simptomele ciumei la om apar în decurs de opt zile de la expunerea la un animal bolnav sau a unei muşcături de purice. Simptomele pot include febră, greaţă, slăbiciune, frisoane şi dureri musculare. Dacă nu este diagnosticată la timp, ciuma bubonică se poate transforma în ciumă septicemică – o infecţie a fluxului sanguin – sau ciumă pneumonică, care afectează plămânii. Ambele boli sunt mult mai grave.

„Din fericire, acest caz a fost identificat şi tratat în stadiile incipiente ale bolii, reprezentând un risc redus pentru comunitate”, au precizat autorităţile într-un comunicat. „Nu au apărut alte cazuri de ciumă în cursul anchetei”, au adăugat acestea.

Potrivit Centers for Disease Control and Prevention (CDC), în SUA se înregistrează, în medie, şapte cazuri de ciumă la om în fiecare an. În Oregon, stat cu peste 4,2 milioane de locuitori, ultimul caz de ciumă bubonică a fost semnalat în 2015.

Citeşte şi: Preot ortodox, arestat preventiv pentru că ar fi agresat sexual un minor

Exit mobile version