Acasă Sanatate Persoanele matinale au risc crescut de tulburări de alimentaţie

Persoanele matinale au risc crescut de tulburări de alimentaţie

Persoanele matinale s-ar putea confrunta cu tulburări de alimentaţie. Foto - pixabay.com

Persoanele matinale au o predispoziţie genetică pentru tulburări de alimentaţie de tipul anorexiei, indică noi cercetări.
Anorexia nervoasă este o tulburare psihică din categoria tulburărilor alimentare, caracterizată printr-o reducere anormală a greutății corpului și printr-o deformare a imaginii propriului corp cu teama prevalentă, persistentă, de îngrășare.

Noi cercetări indică faptul că tulburarea de alimentație, anorexia nervoasă, este asociată cu trezitul timpuriu, spre deosebire de multe alte tulburări care tind să fie nocturne, cum ar fi depresia, tulburarea de alimentație compulsivă și schizofrenia, transmite 360medical.

Risc de insomnie, asociat cu tulburări de alimentaţie precum anorexia

Un studiu publicat joi, în revista JAMA Network Open, și condus de cercetători de la Spitalul General din Massachusetts (MGH), în colaborare cu Universitatea College London (UCL) și Universitatea Republicană din Uruguay, dezvăluie totodată și o legătură între anorexia nervoasă și riscul de insomnie.

Cercetări anterioare au sugerat o posibilă legătură între tulburările alimentare și ceasul intern al organismului (ceasul circadian), care controlează o gamă largă de funcții biologice, cum ar fi somnul, și care afectează aproape fiecare organ din corp.

Acest studiu a urmărit să înțeleagă mai bine această relație prin evaluarea genelor asociate cu anorexia nervoasă, cu ceasul circadian și cu mai multe trăsături ale somnului, inclusiv insomnia.

O conexiune bidirecţională

Cercetătorii au folosit o metodă statistică pentru a vedea cum genele care sunt asociate cu o anumită trăsătură afectează alte trăsături de interes.
De exemplu, examinând tiparele de somn ale persoanelor cu diferențe genetice care le face mai predispuse la anorexie nervoasă, oferă dovezi privind relația dintre anorexie nervoasă și somn.

Echipa a găsit o asociere bidirecțională între genele asociate cu anorexia nervoasă și genele asociate cu cronotipul matinal (trezitul și culcatul devreme).
Cu alte cuvinte, constatările sugerează că a fi o persoană matinală (care se trezește devreme) ar putea crește riscul de a avea anorexie nervoasă, iar faptul de a avea anorexie nervoasă ar putea duce la o oră de trezire mai devreme.

Insomnia, legată de anorexie

Echipa a descoperit, de asemenea, o asociere între anorexia nervoasă și insomnie.
Atunci când au evaluat în continuare legătura cu insomnia folosind setul de date de la Spitalul Mass General Brigham (MGH) Biobank prin dezvoltarea unui „scor de risc genetic” pentru anorexie nervoasă, oamenii de știință au descoperit că acesta a fost într-adevăr asociat cu un risc mai mare de insomnie.

„Descoperirile noastre implică anorexia nervoasă ca fiind o tulburare matinală, spre deosebire de majoritatea celorlalte boli psihiatrice care sunt nocturne. Ele susțin asocierea dintre anorexia nervoasă și insomnie, așa cum s-a observat în studiile anterioare”, spune autorul principal Hassan S Dashti. Dashti este cercetător asistent în cadrul Departamentului de Anestezie, Terapie Intensivă și Medicină a Durerii de la MGH și profesor asistent de anestezie la facultatea de medicină a universității Harvard.

Tratamentele pentru anorexia nervoasă sunt limitate

Tratamentele pentru anorexia nervoasă sunt limitate și au rate de recidivă de până la 52%. În plus, cauza bolii este încă neclară.

Având în vedere că anorexia nervoasă are a doua cea mai mare rată de mortalitate dintre bolile psihiatrice, este nevoie disperată de mai multe cercetări pentru noi strategii de prevenire și tratamente.
Implicațiile clinice ale noilor descoperiri sunt momentan neclare, spun autorii cercetării, însă rezultatele ar putea direcționa viitoarele investigații asupra terapiilor bazate pe ritmul circadian pentru prevenirea și tratamentul anorexiei nervoase.

Citeşte şi: Călător în congelator, la numai 3 lei, cu RAT

Exit mobile version