Acasă Sanatate O dietă sănătoasă poate creşte speranţa de viaţă cu 10 ani

O dietă sănătoasă poate creşte speranţa de viaţă cu 10 ani

O dietă sănătoasă înseamnă o durată de viaţă mai mare. Foto: pixabay.com

O echipă internațională formată din specialiști în sănătate publică, cercetători în domeniul dependenței, specialiști în sănătate cardiovasculară și metabolică și nutriționiști a descoperit că trecerea de la o dietă occidentală tipică la un regim alimentar mai sănătos ar putea adăuga 10 ani de viață pentru o persoană medie de vârstă mijlocie.

Dietele nesănătoase conduc la peste 75.000 de decese premature

Într-un studiu, prezentat recent în revista Nature Food, grupul a analizat datele privind dieta persoanelor înscrise în studiul UK Biobank.

Cercetări anterioare au arătat că dietele nesănătoase conduc la peste 75.000 de decese premature în fiecare an numai în Marea Britanie.

În acest nou efort, echipa de cercetare a accesat date dintr-un studiu pe termen lung implicat în investigarea contribuțiilor predispoziției genetice versus expunerea la mediu în ceea ce privește dezvoltarea bolilor la oameni.
Acesta se desfășoară din 2006 și implică colectarea unor cantități masive de date de la o jumătate de milion de voluntari din Marea Britanie, cu vârste cuprinse între 40 și 69 de ani. Planul este de a urmări starea de sănătate a celor înscriși timp de cel puțin 30 de ani.

O dietă sănătoasă înseamnă mai mulţi ani de viaţă

Pentru acest nou studiu, cercetătorii au analizat în mod special obiceiurile alimentare ale tuturor voluntarilor din banca de date. Pentru a afla mai multe despre impactul comportamentului alimentar asupra speranței de viață, aceștia au grupat persoanele în funcție de modelele alimentare, observând cum acestea s-au schimbat de-a lungul anilor.
Comparând rezultatele persoanelor care au trecut de la modele alimentare nesănătoase la cele sănătoase cu cele ale persoanelor care nu au făcut aceste schimbări, oamenii de știință au descoperit că o trecere la o alimentație mai sănătoasă ar putea adăuga ani la speranța de viață.

Mai exact, ei au constatat că persoanele de vârstă mijlocie care au trecut de la o dietă nesănătoasă la o dietă sănătoasă și au menținut acest model au câștigat în medie aproape 10 ani de viață.

Chiar şi schimbările sănătoase făcute mai târziu pot creşte durata de viaţă

Schimbările sănătoase făcute mai târziu în viață a prelungit, de asemenea, durata de viață dar nu la fel de mult.
Cercetătorii sugerează că guvernele și autoritățile din domeniul sănătății ar putea influența politicile de sănătate pentru a îmbunătăți speranța de viață a oamenilor în general, cum ar fi adăugarea de taxe pentru alimentele nesănătoase și subvenționarea celor sănătoase.

Ce alimente cresc speranţa de viaţă

Potrivit unui alt studiu, cele mai bune alimente pentru o viaţă mai lungă sunt leguminoasele, care includ fasole, mazăre şi linte; cereale integrale, care reprezintă întreaga sămânţă a unei plante; dar şi nucile, migdalele şi fisticul. Pe lângă alimentele sănătoase, sportul, gestionarea stresului, somnul odihnitor şi persoanele iubite
vă pot ajuta să aveţi o viaţă mai lungă.

Cel mai simplu mod de a începe să mâncaţi mai multe plante este să înlocuiţi o masă pe bază de carne pe zi cu o alegere pe bază de plante sau cereale, spun experţii.

Începeţi cu prânzul, adăugarea de linte, cereale integrale sau fasole la o salată fără carne ajută la creşterea lentă a acestor niveluri de zahăr din sânge, ceea ce oferă creierului energia de care are nevoie pentru a trece peste căderea de după amiază. De asemenea, reduce mâncatul în exces seara, spun experţii.

Citeşte şi: „Programatorii” de daruri

Exit mobile version