Acasă Sanatate Medicina (VIDEO) Primul transplant total de ochi din lume, efectuat cu succes în...

(VIDEO) Primul transplant total de ochi din lume, efectuat cu succes în SUA

O echipă de chirurgi de la un spital din New York a efectuat cu succes primul transplant total de ochi din lume la o persoană în viaţă, scrie CNN.  

După ce un accident de muncă a dus la pierderea ochiului stâng și a unei părți a feței, Aaron a ajuns primul pacient care a primit un transplant de ochi.

Când Meagan, soția bărbatului, a privit pentru prima dată în noul ochi al bărbatului a observat umflătura de după operație și a văzut că ochiul era maro. Aaron are în mod natural ochi de un albastru oceanic.

El a făcut şi un transplant de piele și ea i-a văzut noul nas, buzele și obrazul, pe care deja îi crescuse o parte din barbă. A văzut un chip plin de recunoștință și atunci s-a instalat emoția.

„A fost un sentiment nebunesc, minunat, ciudat, ciudat, extatic, fericit”, a spus Meagan. „Eram fericită că a reușit să treacă cu bine și totul a fost bine în acel moment”.

La intervenţiile de transplant au participat peste 140 de chirurgi, asistente medicale şi alţi profesionişti din domeniul sănătăţii de la spitalul NYU Langone.

Procedura de transplant a durat aproximativ 21 de ore şi a fost efectuată în luna mai, potrivit unui comunicat al spitalului publicat ieri.

Ochiul lui Aaron prezintă acum semne „remarcabile” de sănătate, potrivit echipei sale medicale. Deși nu poate vedea cu ochiul, el rămâne cu speranța că vederea ar putea veni cu timpul. El speră că procedura sa, prima de acest fel, ar putea contribui la progresul medicinei de transplant.

„Aceasta este cu adevărat cea mai mare speranță a mea”, a spus Aaron. „Dacă voi putea să văd cu el, este grozav. Dar dacă va da startul următoarei căi în domeniul medical, atunci sunt de acord.”

Un accident care i-a schimbat viața

Aaron, un veteran militar de 46 de ani stabilit în Arkansas, lucra ca instalator și în iunie 2021 s-a atins accidental de un fir sub tensiune.

Șocul electric mortal de 7.200 de volți i-a provocat lui Aaron răni extinse la nivelul feței:

  • ochiul stâng,
  • întregul nas și buzele,
  • zona obrazului stâng și bărbia,
  • precum și brațul stâng.

Când soția a aflat despre accident a mers la spital pentru a vedea în ce stare este soțul ei. 

Meagan își amintește că îi spunea lui Aaron „să fie atent” în fiecare dimineață înainte de muncă. Ea încă se gândește la dimineața accidentului și se întreabă dacă i-a spus „să fie atent” în acea zi.

Citeşte şi: Circulaţia rutieră, oprită prin tunelurile de pe tronsonul Sofia – Ruse până în iulie 2024

Exit mobile version