Acasă Sanatate Soluții digitale pentru sănătate

Soluții digitale pentru sănătate

Foto: pixabay.com

În lumea în continuă evoluție în care trăim, progresele digitale revoluționează modul în care accesăm informațiile și serviciile. Industria sănătății nu face excepție, deoarece așa numitele soluții de e-Sănătate (sănătate electronică) transformă experiența pacientului, făcându-l să se simtă mai stăpân pe situație datorită informațiilor și facilităților la care are acces. Serviciile de e-sănătate duc la îmbunătățirea per total a experiențelor din domeniul medical.

Telemedicina

Telemedicina a devenit o soluție revoluționară, eliminând distanța dintre pacienți și furnizorii de servicii medicale. Telemedicina permite oferirea de consultații, stabilirea unui diagnostic și prescrierea unui tratament, toate realizate la distanță, de către medici de top din domeniul respectiv. Astfel, se oferă acces facil și rapid la personal medical experimentat. Avantajele telemedicinei pentru pacienți sunt multiple. Acces la servicii medicale pentru pacienți din zone rurale sau mai puțin dezvoltate, precum și pentru cei cu limitări de mobilitate sau afecțiuni cornice grave ce fac dificilă deplasarea pacienților de la domiciliu. În România, telemedicina – în special folosită pentru oferirea unei a doua opinii medicale, în perioada pandemiei a fost intens utilizată în aproape toate ramurile medicale.

Aplicațiile mobile pentru sănătate

Astăzi, telefoanele mobile au devenit o parte integrantă a vieții noastre. Aplicațiile mobile pentru sănătate oferă pacienților sentimentul că sunt stăpâni pe gestionarea propriei stări de sănătate și că pot să aibă controlul asupra sănătății lor, la un click distanță. În ultimii ani s-au dezvoltat aplicații care oferă funcții precum notificări pentru momentul când este timpul de administrare al medicamentelor, urmărirea simptomelor și chiar sfaturi personalizate privind sănătatea. Aceste aplicații pot îmbunătăți aderența la tratament a pacienților prin urmarea corectă a tratamentelor prescrise și oferă pacienților posibilitatea implicării active în gestionarea stării de sănătate.

Medicina personalizată

Progresele în testarea genetică și analizarea bazelor de date au deschis calea medicinii personalizate, cu adaptarea tratamentelor la fiecare pacient în parte. Farmacogenomica este un domeniu farmaceutic ce ajută la personalizarea terapiilor medicamentoase în funcție de informațiile genetice ale fiecărei persoane. Astfel se pot minimiza reacțiile adverse și optimiza rezultatele tratamentului.

Citeşte şi Află dacă ai semne de hipotiroidism!

Educația în domeniul sănătății online

Internetul a devenit o sursa enormă de informații în domeniul sănătății, iar acest lucru a dus la conferirea puterii pacienților prin informare corectă și completă. Resursele online de încredere din domeniul sănătății sunt utile pacienților iar medicii și farmacișii pot indica acestora care sunt sursele autorizate de informare. Acestea pot fi sub formă de site-urile web, forumuri online sau platformele educaționale care oferă informații de sănătate clare și actualizate.

Concluzie

Prin intermediul telemedicinei, aplicațiilor mobile pentru sănătate, medicinei personalizate și educației online în domeniul sănătății pacienții dobândesc un control mai mare asupra stării lor de sănătate. Prin adoptarea acestor inovații, putem promova un sistem de sănătate care prioritizează accesibilitatea și îmbunătățirea rezultatelor pentru pacienți.

Valentina Ghimpău

Sănătate de la Farmacist specialist,

Vă mulțumesc că m-ați citit!

Exit mobile version