Acasă Sanatate Leurda, usturoiul din pădure cu proprietăţi miraculoase

Leurda, usturoiul din pădure cu proprietăţi miraculoase

Leurda are efect depurativ protejează inima şi ne ajută să trecem peste răceli. Foto: pixabay.com

Luna mai este luna în care găsim cel mai des în pieţe legături de leurdă. Leurda este o plantă foarte populară în ţara noastră şi mulţi români profită din plin de perioada în care o găsesc în piaţă sau direct în pădure. Un proverb englezesc spune că medicii pot pleca în concediu în lunile în care pacienții mănâncă praz și leurdă.

Cunoscută pentru aroma sa iute, similară usturoiului, leurda are proprietăți terapeutice numeroase.

Leurda este considerată chiar mai sănătoasă decât usturoiul datorită nivelurilor mari de substanțe care ajută la reglarea nivelurilor de zahăr și colesterol.

Are efect depurativ

Principala acțiune apreciată a leurdei este cea depurativă. Consumul regulat de leurdă ajută la curățarea sistemului digestiv și a sângelui, favorizând eliminarea toxinelor. Leurda are și efecte antiseptice, antibacteriene și antifungice cunoscute, care sunt similare cu cele ale usturoiului. Din acest motiv, leurda este un aliat important în tratarea virozelor și răcelilor de primăvară.

Leurda protejează inima

Activitatea sa farmacologică este atribuită în mare parte conținutului de compuși fenolici, flavonoide și compuși bogați în sulf (aliină, metiină, etiină, propiină, isoaliină). Leurda are activități antitoxice, antimicrobiene, antiseptice, antioxidante, vasodilatatoare și cardioprotectoare. Cel mai des este menționată eficiența sa în bolile cardiovasculare și vindecarea rănilor. Experimentele pe șobolani au arătat că leurda scade tensiunea arterială, sinteza colesterolului și activitatea ACE – enzima de conversie a angiotensinei plasmatice. Într-un studiu din 2021, extractul de leurdă a contribuit semnificativ la reducerea stresului oxidativ cardiac și recuperarea funcțieu cardiace la șobolanii cu leziune de ischemie miocardică.

Eficientă pentru combaterea paraziţilor intestinali

Asemenea usturoiului, leurda ajută în eliminarea viermilor intestinali şi are efect benefic în cazul diareei, indigestiei, balonării și colicilor abdominali. Există multe remedii naturiste pe bază de leurdă pentru tratarea acestor afecțiuni. Ele pot fi utilizate şi în afara sezonului în care găsim leurdă proaspătă.

Are proprietăți anticancerigene

Tototdată, leurda este utilă și pentru sănătatea rinichilor. Printr-un consum regulat de leurdă se poate elimina excesul de acid uric și se poate favoriza urinarea și vindecarea infecțiilor urinare. În caz de infecție urinară sau exces de acid uric, este important mai întâi să te consulți cu un medic specialist și să urmezi tratamentul indicat de acesta. De asemenea, este recomandat să îi comunici dacă urmezi un regim cu leurdă sau consumi un remediu pe bază de leurdă, în paralel cu tratamentul medicamentos. 

Nu în ultimul rând, leurda îmbunătățește memoria și atenția. Tratează insomnia și este recomandată deseori în cazurile de astenie de primăvară, datorită proprietăților tonifiante și curative. 

Toate părţile plantei pot fi consumate

Leurda are un sezon destul de lung, care începe în martie și se încheie în iunie. De preferat este să fie culeasă înainte de deschiderea florilor. La fel ca în cazul păpădiei, planta înflorită are frunzele mai tari și mai amare la gust. Însă toate părțile leurdei sunt comestibile. Frunzele pot fi consumate în stare crudă (salate, sandvișuri, pesto) sau adăugate în mâncăruri (supe, tocănițe, paste, orez).

Tulpinile florale, mugurii și florile au o aromă mai intensă și pot fi de asemenea consumate crude, gătite sau puse la murat.

Indicaţii pentru uz extern

Planta este indicată şi pentru uz extern, fiind eficientă în combaterea reumatismului degenerativ, eczeme, herpes, răni greu vindecabile, scrofuloză şi alte boli cronice de piele. Datorită principiilor active, cu proprietăţi antibiotice şi antimicotice, uleiul de leurdă se foloseşte în principal pentru uz extern în tratarea diferitelor afecţiuni cronice ale pielii.

Tinctura de leurdă contribuie eficient la distrugerea candidei, indiferent de localizare. Cura cu vin de leurdă contribuie în mod esenţial la prevenirea bolilor de natură virotică.

Contraindicaţii

Totuşi, leurda este contraindicată mamelor care alăptează, deoarece poate afecta calitatea laptelui şi poate provoca colici sugarului. Persoanele care suferă de gastrită hipoacidă, indigestie sau colită trebuie să consume leurdă cu prudenţă.

Citeşte şi: Dezastru pe piaţa farma. Medicamente vitale nu se găsesc, celelalte se scumpesc de la lună la lună

Exit mobile version