Acasă Sanatate Medicina Aftele bucale, cauze şi tratament

Aftele bucale, cauze şi tratament

Aftele bucale, cauze şi tratament
Aftele bucale, cauze şi tratament

Uneori, din senin, simțim o durere combinată cu usturime în interiorul gurii. Pe lângă disconfortul continuu provocat, aceasta ne afectează vorbirea și provoacă dificultăți în momentul consumului de alimente sau băuturi. Cauza este apariția unei afte bucale, scrie Unica.ro.

Ce sunt aftele bucale

Aftele bucale sunt ulcerații (leziuni) dureroase de mici dimensiuni, de culoare albă, înconjurate de o suprafață roșiatică. Pot apărea la nivelul limbii, al buzelor, pe cerul gurii sau în zona mucoasei labiale (partea internă a buzei), a gingiei sau pe interiorul obrajilor.

Ne putem confrunta cu o singură aftă sau cu mai multe în același timp. Ele provoacă un disconfort ridicat prin senzația de usturime, arsură, și afectează calitatea vieții pacientului, căruia i se limitează mult gama de alimente și băuturi pe care le poate consuma. De aceea, este nevoie de un tratament cât mai rapid – a declarat medicul stomatolog.

De ce apar aftele bucale

Cauzele apariției aftelor variază de la alimentație necorespunzătoare, deficite de vitamine și minerale (B12, zinc, acid folic, fier, etc.), bacterii, dereglări hormonale, stres și până la cauze mecanice. Putem include în ultima categorie periajul agresiv, lucrările dentare incorect adaptate, aparatul dentar, fire de sutură, mușcarea obrazului.

De asemenea, ele mai apar și în contextul unor afecțiuni cronice generale (HIV, boala celiacă, boala Crohn), la pacienți imunodeprimați.

Tratamente pentru aftele bucale

În general, aftele bucale se vindecă de la sine în maximum două săptămâni, dar este foarte neplăcut pentru pacient să aștepte vindecarea acestora.

Tratamentul clasic, după vizita la medicul stomatolog, presupune administrarea de colutorii (preparate în farmacii cu laborator) pe bază de dezinfectanți, antibiotice, vitamine și uleiuri esențiale, aplicate de câteva ori pe zi prin badijonare.

Alte căi de tratament pot fi aplicarea de violet de gențiană combinat cu xilină, de câteva ori pe zi, sau badijonările cu glicerină boraxată ori clătirea cu soluții alcaline de tipul bicarbonatului de sodiu. Există, totodată, multe produse deja preparate care se găsesc în comerț, în farmacii, cu rezultate destul de bune. Nu am să vă ascund însă că primele zile sunt extrem de neplăcute, chiar și după începerea tratamentului.

O metodă nouă de tratament și cu eficiență mult mai ridicată este laserul, care reduce semnificativ simptomatologia și accelerează procesul de vindecare.

Cum prevenim apariția aftelor bucale

Pentru pacienții purtători de proteze dentare, igiena atentă a acestora și îndepărtarea lor pe timpul nopții sunt esențiale. Avem nevoie de un periaj corect realizat, de o igienă riguroasă, evitarea agresării prin periaj a mucoaselor gingiei, evitarea alimentelor foarte reci, foarte calde sau foarte picante, acide.

De asemenea, se recomandă îndepărtarea factorilor mecanici cauzatori de afte, cum ar fi lucrările dentare neadaptate corect.

Exit mobile version