Acasă Sanatate Beneficiile terapiei prin artă la copii

Beneficiile terapiei prin artă la copii

Beneficiile terapiei prin artă la copii
Beneficiile terapiei prin artă la copii (Foto: csid)

Terapia prin artă este o formă de psihoterapie expresivă care apelează la creație pentru a îmbunătăți bunăstarea fizică, mintală și emoțională. Această formă de terapie este foarte mult aplicată pe copii deoarece folosește o formă naturală și intuitivă de exprimare. Aceasta apare încă dinainte ca limbajul copilului să se fi dezvoltat.

O terapie are ca obiectiv atenuarea, vindecarea și îmbunătățirea simptomelor și bolilor unei persoane, utilizând un număr bun de tehnici și proceduri. Când arta și terapia converg, se naște ceea ce este cunoscut sub numele de Art Therapy, o terapie al cărei instrument de lucru este arta, potrivit madreshoy.com.

Terapia prin artă folosește procesul creativ

Terapia prin artă folosește procesul creativ pentru a îmbunătăți bunăstarea fizică, mentală și emoțională a indivizilor. De asemenea, caută cunoașterea de sine și exprimarea emoțională. Pariază pe expresia artistică ca o modalitate care permite evidențierea sentimentului.
Artoterapia ca disciplină în domeniul sănătății mintale este din ce în ce mai recunoscută în întreaga lume. În prezent, este considerată o profesie specifică în domeniul sănătății mintale care folosește procesul creativ ca forță motrice și instrument de lucru.

Componenta jucăușă, printre cele mari beneficii ale terapiei prin artă la copii

Limbajul și formele artistice vor permite abordări diferite în funcție de vârstă și problemă. Componenta jucăușă se numără printre cele mai mari beneficii ale terapiei prin artă la copii. Prin activități variate precum dans, muzică, teatru, arte plastice, limbajul corpului, copiii își pot dezvolta abilități sociale și expresive și își pot îmbunătăți încrederea în sine și stima de sine.

Există nesfârșite beneficii ale terapiei prin artă la copii

Artoterapia este din ce în ce mai inclusă în tratamentele legate de dezvoltarea cognitivă, psihică și motorie a copiilor. Există nesfârșite beneficii ale terapiei prin artă la copii și la adulți. De la rezolvarea conflictelor și problemelor până la reducerea stresului sau realizarea unui proces în creștere de introspecție. Deși terapia apelează la artă ca resursă esențială, fiecare terapeut poate dezvolta un stil diferit în funcție de specialitatea sa. Printre beneficiile terapiei prin artă, se evidențiază şi dezvoltarea abilităților interpersonale, creșterea stimei de sine și o îmbunătățire tot mai mare a managementului comportamentului.

Ce se întâmplă în cadrul unei ședințe de terapie prin artă?

În timpul unei ședințe, copilul creează. Dialogul dintre el și terapeut se concentrează pe ceea ce copilul simte să creeze în acel moment, în acel cadru. Terapeutul nu interpretează creația copilului. Mai degrabă îl invită pe copil la dialog, pe baza a ceea ce el a creat, îl invită la explorare. Terapeutul folosește întrebări, precum: “Cum se simte asta?”, “Ce culoare să fie?” și altele. În urma mai multor sesiuni, terapeutul dezvoltă un plan pentru a-l ajută pe copil să se dezvolte treptat și continuu.

Terapia prin artă se poate organiza în diverse locuri

Terapia prin artă se poate organiza în diverse locuri, de la cabinete private și spitale, la școli și organizații sau săli de sport. De asemenea, se poate organiza și în aer liber, în adăpostul unui pavilion portabil. Terapia prin artă nu este singura modalitate de exprimare creativă. Mai sunt și variantele de terapie prin dans, dramaterapie, terapie prin scris, terapie prin muzică. Prin a fi atenți la copii, la forma de artă cu care rezonează cel mai bine, îi putem ajuta să identifice atât o formă plăcută de recreere, cât și o formă adecvată de exprimare.

Citeşte şi: Un cuplu de români şi-a vândut copilul unor spanioli dinainte să se nască

Exit mobile version