Acasă Bani & Afaceri Medicii MedLife explică metodele de terapie fizicală utilizate pentru tratarea herniei de...

Medicii MedLife explică metodele de terapie fizicală utilizate pentru tratarea herniei de disc lombare

Terapia cu hipoxie-hiperoxie intermitentă (IHHT) este una dintre cele mai moderne tehnici de tratament pentru hernia de disc lombară

Durerea lombară este una din cele mai comune şi mai complexe suferinţe întâlnite în practica medicală modernă. Aproximativ 25% dintre pacienţii care ajung în cabinetul medicului de familie merg la consultaţii din cauza durerilor lombare. Acestea pot avea numeroase cauze, însă una dintre cele mai frecvente este hernia de disc lombară.

„Discul responsabil de legarea vertebrelor între ele absoarbe şi distribuie greutatea aplicată pe coloana vertebrală. Însă uneori el se poate rupe, producându-se astfel hernia de disc lombară”, explică Conf. Univ. Dr. Adrian Bighea, medic primar medicină fizică și de reabilitare, parte din echipa MedLife Craiova.

Din fericire, există soluții pentru tratarea acestei afecțiuni, iar majoritatea pacienților răspund bine la tratamentul medicamentos și terapia fizicală. Tratamentul herniei de disc lombare se adresează în primul rând durerii lombare şi radiculopatiei (lezarea nervilor – n.r.), care sunt cele mai comune acuze în această afecţiune. Însă are și un rol important în corectarea dezechilibrelor musculare, restabilirea controlului adecvat al mişcării și prevenirea recidivelor.

Conf. Univ. Dr. Adrian Bighea

„De regulă, hernia de disc lombară răspunde la o terapie care combină repausul la pat, tratamentul medicamentos și tratamentul fizical-kinetic”, transmite medicul Adrian Bighea.

În cadrul acestui material, Conf. Univ. Dr. Adrian Bighea ne informează care sunt principalele metode de terapie fizicală folosite pentru tratarea herniei de disc lombare și cum contribuie acestea la vindecarea pacienților.

Tehnologiile noi vin în sprijinul pacienților

Pacienții de astăzi pot beneficia de mijloace de tratament fizical diverse, inclusiv unele foarte noi, care contribuie la creșterea calității vieții pacientului cu hernie de disc.

Electroterapia este o terapie care, în tratamentul herniei de disc lombare, are efect adjuvant, diminuând durerile, inflamația și contracturile musculare și ajutând la îmbunătățirea circulației sangvine.

Astăzi, pacienţii pot beneficia şi de tehnologia TECAR, o metodă de transfer de energie care activează procesele naturale de reparare și poate fi utilizată în același timp cu kinetoterapia.

„Terapia Shockwave, bazată pe unde acustice care declanșează efecte biologice cu efect de regenerare, este o altă terapie nouă, la fel ca Deep Oscillation. Aceasta din urmă este o terapie bazată pe oscilații foarte eficientă în reducerea durerii și a reducerea edemelor, care stimulează vindecarea diverselor leziuni”, explică specialistul MedLife.

Terapia cu oxigen, una dintre cele mai moderne tehnici de tratament

Terapia cu hipoxie-hiperoxie intermitentă (IHHT) este una dintre cele mai moderne tehnici de tratament, bazată pe respirația alternativă, printr-o mască, de aer hipoxic (cu un nivel scăzut de oxigen), urmată de respirație cu aer hiperoxic (cu nivel ridicat de oxigen). Ea poate fi asociată programului de kinetoterapie, mai ales exercițiilor fizice de tonifiere musculară, pentru efectul său de creștere a rezistenței musculare și de creștere a capacității de efort.

Aparatul IHHT produce un aer respirabil cu diferite concentrații de oxigen, care poate fi comparat cu oxigenul absorbit de plămânii umani simulând o altitudine de la aproximativ 1500 m până la 6500 m.

Cel mai cunoscut și apreciat echipament de acest fel se numește CellOxy și este disponibil la MedLife Craiova, ca de altfel majoritatea metodelor de tratament fizical de care vorbim în hernia de disc lombară.

Kinetoterapia

„În cazul herniei de disc lombare, kinetoterapia are obiective diferite, în funcţie de stadiul suferinţei. În cazul apariției unui deficit motor, programul de kinetoterapie va cuprinde exerciții fizice pentru tonifierea musculaturii slabe. În stadiul de remisiune completă, programul de kinetoterapie urmăreşte prevenirea recidivelor”, explică medicul din echipa MedLife.

La tratamentele amintite mai sus se adaugă masajul sedativ, hidrotermoterapia, aplicațiile cu parafină sau curele balneare, toate având rolul de a ține sub control afecțiunea și de a crește calitatea vieții pacientului.

Pacienții care suferă de dureri lombare sau de orice alte afecțiuni ale aparatului locomotor se pot adresa cu încredere Hyperclinicii MedLife Craiova, unde, pe lângă o bună dotare cu aparatură medicală, vor avea alături o echipă de medici de medicină fizică și de reabilitare și de fizioterapeuți cu o foarte experiență vastă și devotați profesiei.

Exit mobile version