Acasă Sanatate Îndulcitorul eritriol ar putea creşte riscul de AVC şi infarct

Îndulcitorul eritriol ar putea creşte riscul de AVC şi infarct

Foto: freepik.com

Eritritolul, un îndulcitor utilizat pe scară largă, ar favoriza formarea cheagurilor de sânge, crescând riscul de AVC şi de infarct, arată un studiu recent, publicat în revista Nature Medicine.

Folosit în special de diabetici, eritritolul este preferat altor îndulcitori pentru că are aport caloric scăzut şi nu duce la creşterea glicemiei. Un studiu publicat în revista Nature Medicine arată însă că ar putea favoriza formarea cheagurilor de sânge, când e consumat în cantitate mare.
Eritritolul se găseşte, în concentraţii mici, şi în anumite fructe şi în alimente fermentate.

Risc de două ori mai mare de infarct

Unul dintre autorii studiului, Stanley Hazen, a arătat în Nature Medicine că punctul de plecare al cercetării a fost faptul că s-a constatat o concentraţie ridicată a acestei molecule în sângele a numeroşi pacienţi – mai ales la diabetici şi la persoanele supraponderale.

Cercetătorii au remarcat că aceste concentraţii mari duceau la un risc de două ori mai mare de AVC sau de infarct la pacienţii care fuseseră monitorizaţi pe o perioadă de 3 ani. S-a mai observat că cei care consumau un produs bogat în acest tip de îndulcitor prezentau o concentraţie mare de eritritol în sânge timp de mai multe ore, chiar zile.

Când e consumat în cantitate mare, eritritolul ar avea capacitatea de a activa trombocitele, care devin astfel mai reactive şi duc la formarea cheagurilor. Cercetătorii spun însă că e nevoie de studii suplimentare pentru a înţelege impactul pe termen lung al acestui produs.

Nu este însă prima cercetare care pune în evidenţă o legătură între îndulcitori şi riscul cardiovascular, notează publicaţia Top Santé. Un studiu recent realizat de Inserm – Institutul naţional francez de sănătate şi cercetare medicală – şi având drept subiecţi 100.000 de adulţi a ajuns la concluzia că îndulcitorii , în special îndulcitorii artificiali de tip aspartam, acesulfam K şi sucraloză, duc la risc sporit de boli cerebrovasculare şi coronariene.

Exit mobile version