Acasă Sanatate Persoanele din mediul rural au un risc crescut de cancer de piele....

Persoanele din mediul rural au un risc crescut de cancer de piele. La ce să fim atenţi

Dr. Mihaela Leventer

Stilul de viață al persoanelor care trăiesc în mediul rural îi predispune la apariția cancerului de piele, o arată studii recente. Din fericire, acesta este unul dintre puținele tipuri de cancer ”la vedere”, explică Dr. Mihaela Leventer, care transmite la ce semne să fim atenți atunci când ne vizităm părinții sau bunicii, dar și pe propria piele.

Incidenţa cancerului de piele, în creştere

În timp ce specialiștii din întreaga lume avertizează că incidența cancerului de piele ar putea crește cu aproape 50% până în anul 2040, un studiu recent arată că persoanele care locuiesc la țară au un risc mai mare de a dezvolta acest tip de cancer din cauza expunerii neprotejate la soare. Cercetătorii au descoperit că adulții și copiii din mediul rural au primit doze semnificativ mai mari de UV la mijlocul zilei. În plus, spre deosebire de locuitorii din mediul urban, adulții din mediul rural nu caută umbra la orele prânzului, folosesc mai rar cremă de protecție solară, iar cei mai mulți dintre ei au locuri de muncă în aer liber și suferă mai multe arsuri solare de-a lungul vieții.

Accesul greoi la informaţie îi face pe oamenii din mediul rural mai vulnerabili

Situația nu este diferită nici în România, explică Dr. Mihaela Leventer, medic primar dermatolog, Președinte al Fundației pentru Sănătatea Pielii și director al Programului de microchirurgie Mohs acreditat de Societatea Americană de Chirurgie Dermatologică în România.

”Din păcate, vedem tot mai des în cabinet efectele pe care le poate avea asupra pielii expunerea necontrolată la razele soarelui. Anul trecut, Fundația pentru Sănătatea Pielii a participat la cinci caravane medicale în cinci sate din județul Prahova pentru a oferi consultații persoanelor din comunitățile defavorizate. Din cei 150 de pacienți care au beneficiat de consultații, am identificat patru cancere de piele, pe care pacienții nu ar fi avut altfel șansa să le descopere, din cauza lipsei de informare și a accesului greoi la servicii medicale”, a declarat Dr. Leventer.

La ce să fim atenţi

Medicul recomandă ca fiecare persoană să fie atentă la semnele care apar pe piele, iar orice bubiță care nu se vindecă sau care își modifică forma sau culoarea, să fie verificată la un control dermatologic. ”Spre deosebire de alte tipuri de cancer, cancerul de piele chiar poate fi văzut, avem șanse mari să îl diagnosticăm în stadiu incipient fără a fi nevoie de investigații complicate. Pentru acest lucru este însă important să fim atenți la cei dragi, dacă mergem la părinți sau la bunici la țară să le privim cu atenție chipul, brațele care ne îmbrățișează sau mâinile cu care ne pregătesc mâncarea preferată”, ne sfătuiește medicul dermatolog.

Exit mobile version