Acasă Local Dolj Spitalul Județean nu a încheiat nici până acum socotelile cu Elcomex, fostul...

Spitalul Județean nu a încheiat nici până acum socotelile cu Elcomex, fostul furnizor de hrană

SCJU Craiova. Foto: Arhiva GdS

UPDATE: DREPT LA REPLICA ELCOMEX

După o întreagă odisee, în care Spitalul Clinic Județean de Urgență din Craiova și firma SC Elcomex SRL s-au războit pe tema serviciilor de hrană pentru pacienții unității medicale, anul trecut lupta părea să fi luat sfârșit. O hotărâre definitivă obliga spitalul să despăgubească Elcomex pentru investițiile proprii în blocul alimentar, astfel încât unitatea medicală avea să recapete accesul la spațiu și să încheie socotelile cu fostul prestator. Însă conducerea spitalului susține că, deși a plătit 4,5 milioane de lei, conform hotărârii Curții de Apel, Elcomex nu i-a redat accesul. Ba mai mult, ba mai mult, a acuzat spitalul că ar fi creat o bombă biologică aici, pentru că multe alimente au fost lăsate acolo din 2019, de când s-a iscat tot scandalul. Numai că acces la blocul alimentar avea Elcomex, nu spitalul.

SCJU a dat banii și a intrat în blocul alimentar cu executor judecătoresc

Elcomex, care a pierdut contractul cu spitalul la final de 2019, a blocat accesul la blocul alimentar pe motiv că a investit milioane în acesta. Astfel, furnizorul de hrană care i-a urmat asigură serviciile în regim catering, în baza unui acord cadru. În urma unei hotărâri definitive a Curții de Apel Pitești, SCJU Craiova a fost nevoit să achite aproximativ 4,5 milioane lei firmei Elcomex.

„Avem probleme cu blocul alimentar. Știți bine că SCJUC a avut relație contractuală cu Elcomex până pe 31.12.2019. Din această dată, firma a fost notificată să elibereze și să predea blocul alimentar. Aceasta a refuzat accesul reprezentanților spitalului în blocul alimentar, a sigilat ușile, dar firma a avut acces în continuare în blocul alimentar. Noi am solicitat evacuarea prin instanță, iar instanța a suspendat totul până la soluționarea dosarului legat de despăgubirile privind investițiile făcute de firmă în blocul alimentar”, a declarat managerul spitalului, Eugen Georgescu.

„Bombă biologică”, dar din vina cui?

Georgescu spune că este bătaie de joc ca firma care și-a lăsat intenționat produsele în blocul alimentar, blocând accesul reprezentanților spitalului, să acuze unitatea medicală că a „creat o bombă biologică”, cu atât mai mult cu cât Elcomex avea acces în continuare în blocul alimentar.

„În luna decembrie, au fost sesizate Garda de Mediu, DSP, Direcția Sanitar-Veterinară, Protecția Consumatorului în legătură cu produsele alimentare din anul 2019 lăsate intenționat în blocul alimentar, firma având acces în incinta acestuia. Iar ei ar fi trebuit să își ridice toate produsele încă de pe data de 31.12.2019, când a expirat contractul. Pe baza controalelor, s-au dus la îndeplinire toate măsurile, fiind contractată o firmă care să ridice produsele alimentare expirate. Așadar, instanța hotărăște evacuarea firmei, dar aceasta refuză să iasă din spațiu și abia acum avem și noi acces cu executor judecătoresc”, adaugă directorul Spitalului Județean din Craiova.

„Hotărârea definitivă datează din septembrie și abia pe 27 ianuarie noi am putut intra, cu executor judecătoresc. Sunt peste 4 luni”, mai spune Georgescu:

„Nu vrea să-și ridice bunurile mobile, am ajuns la executor, pierdem timp, pierdem bani, nu știm ce vom face mai departe. Dar este spațiul nostru. Sunt 900 metri pătrați acolo, este un spațiu enorm”.

Blocul alimentar, sigilat de Elcomex

Mâncarea bolnavilor de la SCJU Craiova a fost asigurată ani întregi de SC Elcomex SRL, care a început să livreze mâncarea abia din 2011, în urma unei hotărâri judecătorești definitive și irevocabile, după ce în 2007 câștigase o licitație care a fost contestată. Firma a făcut investiţii importante pentru renovarea spaţiului, fiind obligată prin contract să modernizeze blocul alimentar al spitalului pentru a-l face propriu întrebuințării și pentru a-l autoriza conform normativelor europene, conform spuselor lui Doru Mitrache, reprezentant legal al firmei Elcomex la acea vreme. Acesta menţiona că investiţiile s-au ridicat la circa 4 milioane de lei.

Lanțul de iubire s-a rupt în 2019

În iunie 2018, contractul de prestări servicii dintre spital şi operatorul Elcomex a încetat, fiind prelungit succesiv de două ori, până la 31.12.2018 și apoi, până la 30.06.2019. Spitalul spunea că a fost nevoit să prelungească acordul pentru că nu avea banii necesari să despăgubească firma pentru investiţiile în blocul alimentar, conform clauzelor contractuale.

Conducerea spitalului a decis în cele din urmă, în 2019, să scoată la licitație serviciul de livrare a hranei, numai că în caietul de sarcini spitalul a solicitat servicii de catering, excluzând, astfel, fostul furnizor. După ce a fost scos din joc, Elcomex a sigilat blocul alimentar din incinta spitalului, unde spune că a investit milioane de lei fără a fi despăgubit.

În luna ianuarie 2020, SC Ansamble Catering SRL a preluat serviciul de furnizare a hranei de la SCJU prin negociere directă. De atunci, pacienții de la SJU Craiova primesc mâncarea la caserolă.

În urma unei hotărâri definitive a instanței, spitalul a despăgubit, în cele din urmă, Elcomex, dar susține că fostul furnizor nu vrea nici acum să îi redea accesul în spațiul care îi aparține.

Am încercat să contactăm reprezentanții Elcomex pentru un punct de vedere, dar, până la închiderea ediției, nu am reușit.

Exit mobile version