Acasă Sanatate 4 februarie este Ziua mondială de luptă împotriva cancerului

4 februarie este Ziua mondială de luptă împotriva cancerului

Codul-european-impotriva-cancerului
Codul-european-impotriva-cancerului

Cancerul este a doua cauză de mortalitate la nivel global, iar povara cancerului este în creștere. În anul 2021, 20 de milioane de cetățeni ai lumii au fost diagnosticați cu cancer și 10 milioane au murit, dintre aceștia, 2,7 milioane de persoane diagnosticate și 1,3 milioane de persoane decedate sunt cetățeni uropeni.

Se estimează că până în anul 2035, numărul de îmbolnăvirii de cancer în Uniunea Europeană vă crește cu 24%, astfel că această boală va deveni principala cauză de deces.

Într-un efort fără precedent, Uniunea Europeană a lansat Planul European de Luptă împotriva Cancerului, al cărui parcurs de implementare în perioada 2021-2025 a fost publicat.

Planul European de cancer propune 4 direcții majore de acțiune pentru reducerea poverii cancerului:

Prevenție susținută și consecventă: 4 din 10 cazuri de cancer pot fi prevenite prin combaterea fumatului, reducerea consumului de alcool, reducerea poluării mediului, reducerea expunerii la substanțe carcinogenetice și la radiații și îmbunătățirea cunoștințelor și a educației în domeniul sănătății pentru a promova un stil de viață mai sănătos.

Îmbunătățirea depistării precoce a cancerului: diagnosticarea bolii în stadii incipiente prin screening și depistarea precoce poate salva vieți.

Accesul egal la diagnostic și tratament: îmbunătățirea accesului la servicii de diagnostic și tratament de egală calitate și siguranță pentru toți cetățenii.

Îmbunătățirea calității vieții bolnavilor de cancer și a supraviețuitorilor: acces egal la îngrijiri post-tratament adecvate, la protecție socială și la servicii financiare, inclusiv la asigurări.

Progresele notabile înregistrate în domeniul prevenției, diagnosticului și tratamentului cancerului au făcut ca în Uniunea Europeană să existe peste 12 milioane de supraviețuitori ai cancerului, dintre care 300 000 sunt copii.

Prin adoptarea celor 12 măsuri ale Codului European de Luptă Contra Cancerului, fiecare dintre cetățeni își poate reduce riscul individual de boală, iar la nivel populațional peste 40% din cancere pot fi evitate.

Exit mobile version