Acasă Sanatate Spitalul „Filantropia“ ia 3 milioane de euro și își extinde specialitățile

Spitalul „Filantropia“ ia 3 milioane de euro și își extinde specialitățile

Ambulatoriul de specialitate copii al Spitalului „Filantropia“ ar urma să cuprindă două noi specialități medicale: alergologie și chirurgie pediatrică

Spitalul Municipal „Filantropia“ din Craiova solicită peste 3 milioane de euro prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru dotarea cabinetelor din ambulatoriu și înființarea de noi specialități medicale.

Proiectul are o valoare totală de 15.592.635,45 lei inclusiv TVA și va fi finanțat sută la sută din fonduri europene și de la bugetul de stat. Astfel, valoarea totală fără TVA, în sumă de 13.103.055 lei, constând în cheltuielile eligibile, va fi suportată prin PNRR, iar valoarea TVA aferentă cheltuielilor eligibile, în sumă de 2.489.580,45 lei, va fi suportată de la bugetul de stat.

Pentru ca proiectul să fie depus spre finanțare a fost însă nevoie și de un acord de parteneriat încheiat de unitatea medicală cu Municipiul Craiova, în calitate de lider de parteneriat, acord care a și fost aprobat săptămâna trecută de către Consiliul Local. Cu mențiunea că sumele reprezentând cheltuieli conexe și orice alte cheltuieli neeligibile care pot apărea pe durata implementării proiectului vor fi asigurate din bugetul de venituri și cheltuieli al municipiului Craiova.

Ce specialități noi apar la Spitalul „Filantropia“

Potrivit proiectului, pe lângă dotarea cabinetelor de asistență medicală ambulatorie din cadrul Spitalului Clinic Municipal „Filantropia“ Craiova vor fi înființate și cinci noi specialități / cabinete de asistență medicală ambulatorie. Este vorba de gastroenterologie, genetică medicală și reumatologie – în Ambulatoriul de adulți, și de alergologie și chirurgie pediatrică – în Ambulatoriul de copii.

În prezent, Ambulatoriul de Specialitate Adulți cuprinde 20 de specialități: alergologie; cardiologie; chirurgie generală; dermatologie-venerologie; diabet, nutriție, boli metabolice; endocrinologie; hematologie; reabilitare medicală și medicină fizică cu bază de tratament – sală de kinetoterapie, compartiment de electroterapie și masaj; medicină internă; medicina muncii; neurologie; obstetrică-ginecologie; oftalmologie; oncologie; O.R.L.; ortopedie; planificare familială; psihiatrie; stomatologie; urologie. De asemenea, Ambulatoriul de Specialitate Copii cuprinde patru specialități: dermatologie, oftalmologie, O.R.L. și pediatrie.

Se preconizează o creștere a numărului de prezentări în ambulatoriu

Spitalul Municipal „Filantropia“ are 495 de paturi pentru spitalizare continuă și 30 de paturi de spitalizare de zi și funcționează în sistem pavilionar, în șase locații situate în municipiul Craiova, în care sunt organizate un număr de 11 clinici universitare. Conform datelor din proiect, în anul 2020 în ambulatoriul pentru adulți s-au înregistrat 29.304 prezentări, în timp ce la clinica de la parc s-au prezentat pentru consultații 7.794 copii. Cifrele din anul 2021 sunt puțin mai mici – 29.676 prezentări în Ambulatoriul Adulți și 5.989 în Ambulatoriul de Specialitate Copii, dar numărul este pus pe seama pandemiei și a faptului că unitatea medicală a fost „spital suport Covid-19“. „Prin acest proiect, ne propunem diversificarea serviciilor medicale prestate în ambulatoriul de specialitate, creșterea capacității de diagnostic și tratament și, în același timp, creșterea numărului de prezentări în ambulatoriu la circa 55.000 de prezentări (o creștere de peste 50%)“, se arată în proiect.

Conform estimărilor spitalului, dotarea Ambulatoriului de Specialitate Integrat cu echipamente noi, de ultimă generație, va duce la reducerea timpului de diagnosticare și tratament și la reducerea numărului de pacienți redirecționați către alte centre medicale din alte județe. De asemenea, prin dotarea ambulatoriului „se urmărește eficientizarea sistemului de sănătate din Craiova, prin reducerea numărului de internări care pot fi evitate“. Ambulatoriul de la „Filantropia“ a fost inaugurat recent, după ce a fost renovat şi dotat cu aparatură de specialitate. Clădirea în care funcționează a fost complet renovată, iar serviciile de dotare au mai inclus, pe lângă achiziția de aparatură, și achiziționarea de centrale termice și de climatizare. Totodată, a fost montat și un lift exterior pentru a facilita accesul în clădire al persoanelor cu dizabilități și al celor greu deplasabile.

Citește și: Dermatologia din ambulatoriul renovat de la Filantropia are videodermatoscop şi fototerapie, unice în spitalele stat din Oltenia

Exit mobile version