Acasă Sanatate Cafeaua fără cofeină – sănătoasă?

Cafeaua fără cofeină – sănătoasă?

Foto: pixabay.com

Milioane de oameni din întreaga lume își încep ziua cu o cafea proaspăt preparată, motiv pentru care această băutura este considerată ca fiind cea mai populară băutură din lume. Înainte de munca, de antrenament fizic, cafeaua ne poate ajuta să obținem un impuls de energie.

Varianta fără cofeină a cafelei nu este la fel de populară ca versiunea obișnuită, ba chiar s-a ales de-a lungul timpului cu un renume negativ. Motivul îl reprezintă faptul că la început cafeaua metodele de obținere ale cafelei decofeinizate făceau din aceasta o băutură cu un gust diferit față de ce erau obișnuiți băutorii de cafea și în plus, proceseul de decofeinizare se realiza cu substanțe nu foarte sigure pentru sănătate și care nu puteau fi apoi eliminate complet din preparatul final. Între timp lucrurile s-au schimbat, iar cafeaua fără cofeină nu mai prezintă aceste dezavantaje.

Ce este cafeaua fără cofeină?

Deși lipsită de cofeină, cafeaua decafeinizată este foarte asemănătoare cu omologul său obișnuit, cafeaua… cafea. Diferența este dată de cantitatea de cofeină din acest preparat, în cafeaua decofeinizată se află între 2-5 miligrame de cofeină, spre deosebire de 50-75 de miligrame de cafeină din cafeaua obișnuită.

Cafeaua nu inseamna numai cofeina, ea conținând mai multe componente benefice pentru sanatate: acizi clorogenici, polifenoli, diterpene, micronutrienti, fibre. Un fapt m ai puțin cunoscut este că în cafeaua nefiltrată există lipide care pot influența nivelul colesterolului, iar în urma prăjirii excesive a boabelor de cafea se formează acrilamida, o substanță dăunătoare.

De ce să alegem cafeaua decafeinizată?

Beneficiile pentru sănătate ale cafelei decofeinizate sunt mai puțin cunoscute decât cele ale cafelei obișnuite, dar asta nu înseamnă că ele lipsesc.

Cafeaua fără cofeină ne scutește de dezavantajele cofeinei cum ar fi senzația de anxietate, neliniște, sau stările de insomnie și creșterile ritmului cardiac.

Cafeaua decafeinizată poate reduce riscul de diabet de tip 2 și unele tipuri de cancer, printr-un mecanism de actiune ce nu este elucidat complet, dar pare a avea legătură cu proprietățile antioxidante ale cafelei. Studiile sugereaza că polifenolii din compoziția boabelor de cafea pot preveni bolile de inimă, anumite tipuri de cancer și diabetul de tip 2.

Mai mult, prin trecerea la cafeaua decofeinizată poate constitui un ajutor pentru somn deoarece insomnia cauzată de către cofeină nu mai există.

Pentru cei care sufera de reflux gastroesofagian cafeaua decafeinizată este de preferat deoarece prezintă un nivel mai scăzut de aciditate.

În cazul persoanelor cu afecțiuni cardiace, efectul de stimulare al cofeinei poate avea implicatii negative la nivelul inimii, dar schimbând cafeaua cu una decofeinizată, băutorii de cafea se pot bucura de gustul delicios al cafelei fără acest risc.

Concluzie

Deși nu este la fel de populară cum este cafeaua obișnuită, cafeaua decofeinizată poate reprezenta o alegere bună pentru cei care doresc să se bucure de gustul cafelei, dar fără riscurile implicate de cofeină. Deși cantitatea de antioxidanți este mai redusă la cafeaua decofeinizată, beneficiile pentru sănătate există în continuare.

Valentina Ghimpău

Sănătate de la Farmacist specialist,

Vă mulțumesc că m-ați citit!

Exit mobile version