Acasă Sanatate Studiu: Recomandarea de opt pahare de apă pe zi, excesivă pentru majoritatea...

Studiu: Recomandarea de opt pahare de apă pe zi, excesivă pentru majoritatea oamenilor

Câtă apă trebuie să consumăm zilnic?
Foto: pixabay.com

Recomandarea de a bea cel puțin doi litri de apă pe zi este probabil să fie excesivă pentru majoritatea oamenilor, deoarece consumul excesiv de apă dăunează sănătății, spun cercetătorii, scrie descopera.ro.

Sugestia a devenit o recomandare acceptată și apare adesea în ghiduri de sănătate. Totuși un studiu recent, cel mai riguros studiu de până acum privind circuitul apei, dezvăluie că oamenii au o gamă largă de aporturi de apă. Mulți oameni au nevoie doar de aproximativ 1,5-1,8 litri pe zi, mai puțin decât cei doi litri recomandați de obicei, sugerează cercetările.

 „Actuala recomandare nu este deloc susținută științific. Majoritatea oamenilor de știință nu sunt siguri de unde provine această recomandare”, a spus Yosuke Yamada, de la Institutul Național de Inovare Biomedicală, Sănătate și Nutriție din Japonia și unul dintre autorii lucrării.

O problemă este că estimările anterioare ale necesarului de apă au avut tendința de a ignora conținutul de apă al alimentelor, care poate contribui cu o proporție substanțială din aportul nostru total, subliniază The Guardian.

„Dacă mănânci doar pâine, bacon și ouă, nu vei obține multă apă din alimente, dar dacă mănânci carne, legume, pește, paste și orez, poți obține aproximativ 50% din necesarul de apă din alimente”, a spus Yamada.

Recomandarea de a consuma doi litri pe zi duce la consumul excesiv

Studiul, publicat în revista Science, a evaluat consumul de apă a 5.604 persoane cu vârsta cuprinsă între opt zile și 96 de ani din 23 de țări. Cercetarea a implicat oameni care au băut un pahar cu apă în care o parte din atomii de hidrogen au fost înlocuiți cu deuteriu, un izotop stabil al hidrogenului care se găsește în mod natural în corpul uman și este inofensiv.

Rata de eliminare a excesului de deuteriu dezvăluie cât de repede este circulată apa în organism, iar studiul a constatat că măsura variază mult în funcție de vârsta, sexul, nivelul de activitate și mediul înconjurător al unei persoane.

Cei care trăiesc într-un climat cald și umed și la altitudini mari, precum și sportivii și femeile însărcinate și care alăptează au avut un circuit mai rapid, ceea ce înseamnă că trebuie să bea mai multă apă.

Citeşte întreg articolul pe descopera.ro.

Citeşte şi: Marea Britanie recuperează fonduri suspecte de 54 milioane de lire sterline de la banca Barclays

Exit mobile version