Acasă Sanatate Medicina Viitorul sună SF: Vase de sânge fabricate în laborator

Viitorul sună SF: Vase de sânge fabricate în laborator

Foto: pixabay.com

În curând, am putea avea vase sintetice de sânge care cresc și se dezvoltă în timp, imitând structura vaselor naturale din organism. Vasele fabricate în laborator au fost testate deja pe şoareci cu succes. Organismul animalelor a tolerat noul material şi l-au transformat, prin celule şi ţesuturi generate în locuri-cheie, într-un vas de sânge „viu”.

Vasele s-au dezvoltat în mod natural

Un grup internațional de cercetători condus de universitatea din Sydney, Australia, a dezvoltat o tehnologie care permite fabricarea de materiale care imită structura vaselor de sânge vii, cu implicații semnificative pentru viitorul intervențiilor chirurgicale.

În testele preclinice, cercetătorii au descoperit că, după transplantul unui astfel de vas de sânge fabricat, organismul șoarecilor a acceptat materialul, și noi celule și țesuturi au crescut în locurile potrivite, transformându-l, în esență, într-un vas de sânge „viu”.

Autorul principal al cercetării, profesorul Anthony Weiss, de la Centrul Charles Perkins, a precizat că, deși au mai existat încercări din partea cercetătorilor de a construi vase de sânge sintetice, care au înregistrat diverse grade de succes, este pentru prima dată când vasele s-au dezvoltat la un nivel foarte asemănător cu structura complexă a vaselor de sânge care apar în mod natural în organism.

Cercetarea are implicaţii majore în chirurgia pediatrică

Specialiștii sunt încântați și de potențialul pe care această cercetare îl are pentru copii.
„În prezent, când copiii suferă de un vas anormal, chirurgii nu au de ales decât să folosească vase sintetice care funcționează bine pentru o perioadă scurtă de timp, dar inevitabil copiii au nevoie de intervenții chirurgicale suplimentare pe măsură ce cresc”, a comentat rezultatele, dr. Christopher Breuer de la Centrul pentru medicină regenerativă a spitalului național de copii și din Columbus, unul dintre coautorii studiului.
Această nouă tehnologie oferă o fundație interesantă pentru fabricarea vaselor de sânge care să continue să crească și să se dezvolte în timp, a mai precizat medicul.

Procesul de fabricaţie este rapid şi accesibil

Spre deosebire de procesele actuale de fabricație a materialelor sintetice utilizate în chirurgie, care pot fi, complexe, costisitoare și de durată, noul proces de fabricație este rapid și bine definit, spun autorii.
„Aceste vase sintetice sunt îmbunătățite, fiind fabricate doar din două materiale naturale care sunt bine tolerate de organism”, a declarat dr. Ziyu Wang de la Centrul Charles Perkins al universității din Sydney, cel care a dezvoltat tehnologia, ca parte a doctoratului său.

Tubul fabricat poate fi depozitat în siguranță într-o pungă de plastic sterilă până la transplant.
Studiul condus de Centrul Charles Perkins și facultatea de științe a universității din Sydney a fost publicat în jurnalul internațional Advanced Materials.

Exit mobile version