Acasă Sanatate Coşmarurile, semn al unui risc mai crescut pentru demenţă

Coşmarurile, semn al unui risc mai crescut pentru demenţă

Un studiu al cercetătorilor de la Universitatea Birmingham, din Marea Britanie, publicat joi, în jurnalul The Lancet, sugerează că înainte cu câțiva ani, sau chiar cu zeci de ani, de apariția problemelor de memorie și gândire, caracteristice demenței, coșmarurile din timpul somnului se pot înmulți, transmite 360medical.ro

Prea puţini indicatori ai riscului pentru demenţă

„Am demonstrat pentru prima dată că visele urâte, sau coșmarurile, pot fi legate de riscul de demență și de declinul cognitiv în rândul adulților sănătoși din populația generală”, a declarat dr. Abidemi Otaiku, de la Centrul pentru Sănătatea Creierului Uman al Universității din Birmingham.

„Acest lucru este important deoarece există foarte puțini indicatori de risc pentru demență care pot fi identificați încă de la vârsta mijlocie. Deși trebuie depuse mai multe eforturi pentru a confirma aceste legături, credem că visele urâte ar putea fi o modalitate utilă de a identifica persoanele cu un risc ridicat de a dezvolta demență, pentru a implementat strategii care ar putea încetini apariția bolii”, a mai precizat medicul.

Cum a decurs studiul

În cadrul studiului, echipa a examinat datele provenind de la trei grupuri comunitare din Statele Unite, care au inclus peste 600 de bărbați și femei adulți cu vârsta cuprinsă între 35 și 64 de ani; și 2.600 de adulți cu vârsta de 79 de ani și mai mult.

Participanții nu sufereau de demență la începutul studiului și au fost urmăriți pentru o medie de timp de nouă ani, pentru grupul mai tânăr, și cinci ani pentru participanții mai în vârstă.

Studiul a început să colecteze date între 2002 și 2012. Participanții au completat o serie de chestionare, inclusiv Pittsburgh Sleep Quality Index, care include o întrebare despre cât de des au experimentat coșmaruri în somn.
Datele au fost analizate cu ajutorul unui software statistic pentru a afla dacă participanții cu o frecvență mai mare de a avea coșmaruri au fost mai predispuși să experimenteze declin cognitiv și să fie diagnosticați cu demență.

Risc de 4 ori mai mare al unui declin cognitiv

Rezultatele cercetării arată că persoanele de vârstă mijlocie (35-64 de ani), care au vise urâte săptămânal, au de patru ori mai multe șanse să experimenteze un declin cognitiv în următorul deceniu, în timp ce, persoanele în vârstă au de două ori mai multe șanse să fie diagnosticate cu demență.
Studiul a mai constatat că asocierile au fost mult mai puternice la bărbați decât la femei. De exemplu, bărbații în vârstă care se confruntă săptămânal cu coșmaruri, în somn, au avut de cinci ori mai multe șanse să dezvolte demență decât bărbații mai în vârstă care nu au raportat vise urâte. La femei, creșterea riscului a fost de doar 41%.

Începutul pentru studii extinse

Oamenii de știință vor investiga, în continuare, dacă tinerii care au coșmaruri în somn ar putea prezenta un risc pentru demență, în viitor, și dacă alte caracteristici ale viselor, cum ar fi, cât de des ne amintim visele și cât de vii sunt acestea, ar putea fi, de asemenea, utilizate pentru a identifica riscul de demență.
De asemenea, folosind electroencefalografia (EEG) și imagistica prin rezonanță magnetică (RMN), cercetătorii intenționează să investigheze baza biologică a coșmarurilor, la persoanele sănătoase, și la persoanele cu demență.

Gazeta de Sud este un ziar independent care are ca scop sprijinirea comunităţii oltenilor şi a valorilor acesteia. În cei 24 de ani de existenţă, a devenit cel mai citit cotidian regional din România.
Exit mobile version