Acasă Advertoriale Procedura unică prin care mamele din Craiova își protejează bebelușii pe viață,...

Procedura unică prin care mamele din Craiova își protejează bebelușii pe viață, încă din timpul sarcinii

Celulele stem hematopoietice, recoltate din placenta, sângele și țesutul ombilical, sunt deja terapie standard în peste 80 de boli, în special din sfera hematologică, anumite cancere sau tulburări metabolice.

De aproape 550 de ani, Cetatea Băniei coagulează și păstrează esența spiritului oltenesc. Craiova are dintotdeauna un suflu inovator, ținând pasul cu vremurile, iar oamenii locului se arată printre cei mai deschiși din țară când vine vorba despre metodele de prevenție disponibile încă din timpul nașterii. 231 de gravide din Craiova și localitățile apropiate au ales, doar în primele șase luni ale anului 2022, să opteze pentru recoltarea placentei la naștere și stocarea acesteia, investind astfel în sănătatea copiilor și familiilor lor.

,,Sunt tot mai multe craiovence, tot mai multe oltence, preocupate de sănătate, bine informate și interesate de prevenție încă din timpul sarcinii. Recoltarea de celule stem la naștere este o alegere de viitor, mai ales dacă ne referim la placentă. Sfatul meu este să aleagă cea mai complexă recoltare, pentru a obține cea mai mare cantitate și cea mai mare varietate. România este printre puținele țări din Europa unde s-au făcut invesții în domeniul ăsta, astfel încât viitorii părinți pot recolta inclusiv toată placenta, pe lângă sânge și țesut ombilical”, a declarat Dr. Cornelia Pascu, medic primar obstetrică-ginecologie.

Craiovencele, mai deschise la metode de prevenție decât clujencele sau ieșencele

Gravidele din Oltenia sunt cele mai deschise la metodele de prevenție disponibile ȋncă din timpul nașterii, ȋn comparație chiar și cu cele din zona Clujului sau Iașiului. Recoltarea placentei, alături de sângele și țesutul ombilical la naștere (fie ea naturală, fie prin cezariană) este o procedură sigură, fără riscuri, neinvazivă. Aceste componente esențiale ale vieții, numite pe grupurile părinților tineri din Oltenia „celulele speranței”, sunt prelevate și stocate la aproximativ minus 180ºC. Studiile arată că atât timp cât temperatura rămâne constantă, celulele stem își păstrează proprietățile terapeutice, fără a se degrada, pe parcursul deceniilor.

Celulele stem hematopoietice, recoltate din placenta, sângele și țesutul ombilical, sunt deja terapie standard în peste 80 de boli, în special din sfera hematologică, anumite cancere sau tulburări metabolice. Copii și adulți din România și din întreaga lume sunt deja beneficiarii transfuziilor de celule stem care le-au salvat viața și le-au îmbunătățit-o. Cercetări extinse (mai ales în ultimii douăzeci de ani) și studii care au ajuns în faze clinice avansate arată potențialul terapeutic al celulelor din placentă. În acest țesut „care dă viață”, se găsește un număr de până la cinci ori mai mare de celule stem, toate capabile să se diferențieze în celule diferite (osoase, cartilaginoase, miocardice, nervoase, hepatice, tegumentare), cu potențial în tratarea anumitor tipuri de cancer, dar și a altor boli grave, precum bolile neurodegenerative (Alzheimer, boala Parkinson, scleroză multiplă, accidente vasculare cerebrale, autism) sau boli degenerative metabolice (diabet de tip 2, dar și tip 1), boli cronice ale inimii, infarct miocardic, fibroze pulmonare, boli inflamatorii ale plămânului, boli cronice ale ficatului, artrite.

Procedură inovativă, disponibilă și ȋn România

Singura bancă de celule stem din Europa care activează și pe teritoriul României și oferă opțiunea extinsă a recoltării și stocării întregului țesut placentar, la naștere, alături de sângele din placentă, țesutul de cordon ombilical și sângele ombilical, este Cord Blood Center. Aproape un sfert din recoltările de celule stem din 2022 care au ajuns în laboratoarele de ultimă generație ale băncii sunt de la familii oltenești.

Avantajul constă în caracteristica unică a celulelor din placentă, care sunt imuno-evazive: exprimă niveluri scăzute – sau deloc – ale markerilor de compatibilitate HLA. Acest lucru înseamnă că ar putea fi utilizate fără complicații pentru tratarea afecțiunilor la oricare membru al familiei.

Exit mobile version