Acasă Sanatate Medicina Homeopatia, între dovezi și rezultate

Homeopatia, între dovezi și rezultate

Foto: pixabay.com

Homeopatia, ramură a medicinii alternative, reprezintă una din cele mai cunoscute metode de tratament non-alopat, și este susținută din punct de vedere al compensării parțiale sau totale a tratamentelor de către sistemele de sănătate din mai multe țări.

Totuși, principiile homeopatiei rămân controversate, motiv pentru care, de-a lungul timpului au fost evaluate prin intermediul meta-analizelor mai multe studii ce au examinat aspecte legate de homeopatie.

Concluzia celui mai amplu studiu: Nu există dovezi de încredere privind eficiența homeopatiei

Cea mai extinsă evaluare a homeopatiei efectuată până în prezent pare a fi cea realizată de către National Health and Medical Research Council (NHMRC) din Australia, în 2015. Aceștia au ajuns la concluzia că nu există afecțiuni pentru care să existe dovezi de încredere că homeopatia este eficientă. Aceste rezultate nu diferă de analizele homeopatului Mathie din 2014, 2017, 2018.

NHMRC a concluzionat că homeopatia nu trebuie utilizată pentru a trata afecțiunile de sănătate cronice, grave sau care ar putea deveni grave. Persoanele care aleg homeopatia își pot pune sănătatea în pericol dacă resping sau întârzie tratamentele clasice pentru care există dovezi bune de siguranță și eficacitate.
Persoanele care se gândesc să își administreze remedii homeopate ar trebui mai întâi să urmeze recomandările unui medic specializat pe afecțiunea respectivă. Cei care folosesc remediile homeopate este indicat să își informeze medicul în legătura cu asta și se recomandă să continue să administreze tratamentele prescrise de către medicii lor.

Rezultate “neplauzibile și inconsecvente”

În 2017, European Academies’ Science Advisory Council (EASAC) a costatat că mecanismele de acțiune ale remediilor homeopate sunt “neplauzibile și inconsecvente”, iar eficacitatea clinică, în cazurile în care este obținută, pare a fi datorată efectelor de tip placebo. În concluzie, nu sunt cunoscute boli pentru care să există dovezi solide și reproductibile că homeopatia este eficientă dincolo de efectul placebo.

Articol controversat, retras ulterior publicării

Interesul pentru homeopatie în lumea științifică a fost resuscitat de un articol din septembrie 2018, dar care ulterior a fost retras în iunie 2019. Articolul prezenta o cercetare științifică ce părea să arăte că diluțiile homeopate de Toxicodendron pubescens dețin proprietăți anti-inflamatoare și anti-oxidante asupra șoarecilor de laborator.
Motivul retragerii articolului a fost atragerea atenției de către alți cercetători asupra faptului că articolul conținea inadvertențe ce puteau conduce la obținerea de concluzii ce nu erau reale (biased). Din nou, încercarea de atribuire de noi valențe homeopatiei, a eșuat.

Ghidurile NICE (ghiduri ce se aplică în Regatul Unit, bazate pe dovezi și care conțin recomandări pentru sănătate și îngrijire) nu indică utilizarea homeopatiei pentru niciun tip de afecțiune clinică.
Mai mult, NICE întărește recomandarea ca sub nicio formă să nu se utilizeze homeopatia pentru tratamentul otitei medii, inducerea travaliului sau tratamentul simptomelor afecțiunilor localizate la nivelul tractului urinar inferior la bărbați.

Doar un efect placebo?

Raportul United Kingdom Science and Technology Committee privind homeopatia a concluzionat încă din 2010 că analizele sistematice și meta-analizele demonstrează în mod concludent că produsele homeopatice nu au rezultate mai bune decât placebo și au recomandat ca sistemul național de asigurări de sănătate să nu mai deconteze tratamentele homeopatice pentru că astfel se validează ideea nejustificată că remediile homeopate prezintă un anumit grad de eficacitate.
Având datoria de a prezenta încredere în ochii pacientului și grijă față de siguranța acestuia, UK Science and Technology Committee a reiterat ideea că Guvernul Marii Britanii nu ar trebui să deconteze tratamentele placebo, inclusiv cele de tip homeopat.

În replică, Guvernul Marii Britanii a recunoscut existența controversei legate de principiile homeopatiei sau mai exact de lipsa de dovezi a mecanismului de acțiune a acestor remedii, dar au plasat responsabilitatea pentru rambursarea acestui tip de tratament către medicii și clinicienii NHS care au luat decizia includerii tratamentelor homeopate pe listele de compensare. Totuși, din 2017 Regatul Unit nu mai rambursează tratamentele homeopatice.

Dispute aprinse din cauza stopării tratamentelor homeopate compensate

Franța este o țară în care aproape 60% din populație folosește remedii homeopate, motiv pentreu care decizia Guvernului de a opri compensarea acestui tip de tratament a stârnit dispute aprinse.
38 milioane de francezi folosesc regulat remedii homeopate pentru tratarea algiilor, insomniilor și altor afecțiuni medicale, homeopatia reprezentând o ramură a medicinii alternative ce a fost practicată consecvent încă de la pătrunderea homeopatiei în țările europene.

Compensarea remediilor homeopate a încetat în Franța o dată cu anul 2021 după ce un studiu national însemnat a arătat că remediile preparate prin tehnicile homeopate nu au niciun beneficiu clinic dovedit și astfel nu se poate justificata decontarea acestora.

În cifre, din cele 20 miliarde de euro decontați pentru tratamentele din Franța în 2018, aproape 127 milioane euro au fost cheltuiți pentru remedii homeopate.

În România, CAS nu decontează remedii homeopate

În România, remediile homeopate nu sunt decontate de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate.
În concluzie, homeopatia pare o soluție ideală, blândă, naturală, dar lipsa efectelor clinice dovedite științific ne face să ne întrebăm dacă nu cumva aceste remedii sunt doar solvent, fără solvat, lipsite complet de substanță activă și “infuzate” numai cu placebo.

Valentina Ghimpău
Sănătate de la Farmacist specialist,
Vă mulțumesc că m-ați citit!

Exit mobile version