Acasă Sanatate 10% din totalul cancerelor din Europa, cauzate de poluare

10% din totalul cancerelor din Europa, cauzate de poluare

Poluare
Foto: Dreamstime.com

Potrivit unui raport al Agenției Europene de Mediu (AEM) publicat la începutul lunii iulie 2022, expunerea la aerul poluat, fumul de tutun ambiant, radon, radiațiile ultraviolete, azbest, anumite substanțe chimice și alți poluanți cauzează peste 10 % din totalul cazurilor de cancer din Europa.

3 milioane de pacienţi sunt diagnosticaţi anual cu cancer în UE

Potrivit raportului intitulat „Combaterea cancerului – rolul mediului în Europa”, poluanții prezenți în mediul înconjurător și la locul de muncă, precum și unele riscuri naturale au un impact enorm asupra sănătății noastre și, în unele cazuri, conduc la apariția cancerului. Având în vedere cele aproape 3 milioane de pacienți noi și cele 1,3 milioane de decese care au loc în fiecare an în întreaga Uniune Europeană, cancerul are un impact major asupra societății noastre. Costurile economice sunt, de asemenea, enorme, acestea fiind estimate la aproximativ 178 de miliarde euro numai în 2018.

Raportul AEM, un semnal de alarmă

Potrivit studiului AEM, majoritatea acestor riscuri de cancer legate de mediul înconjurător și de cel profesional pot fi reduse prin prevenirea poluării și prin schimbarea comportamentelor. Reducerea expunerii la aceste riscuri oferă o modalitate eficace și eficientă din punctul de vedere al costurilor pentru a reduce numărul cazurilor de cancer și al deceselor asociate acestuia.

Pentru prima dată, AEM a studiat legăturile dintre cancer și mediul înconjurător, analizând cele mai recente dovezi științifice privind poluarea aerului, radonul, radiațiile ultraviolete, fumatul pasiv și substanțele chimice. Raportul estimează că riscurile legate de mediul înconjurător și profesional stau la baza a aproximativ 10 % din cazurile de cancer din Europa.

Riscurile pot fi reduse prin politici clare

Virginijus Sinkevičius, comisarul UE pentru mediu, oceane și pescuit, a declarat: „Raportul AEM evidențiază faptul că prea multe cazuri de cancer sunt cauzate, în principal, de factorii de mediu. Vestea bună este că acum putem acționa pentru a reduce poluarea și pentru a preveni decesele. Prin obiectivul ambițios de reducere la zero a poluării stabilit de Pactul verde european, putem aduce beneficii în domeniul prevenirii cancerului într-un mod eficient din punctul de vedere al costurilor, prin reducerea expunerii la poluanții nocivi. Ce este benefic pentru mediu este benefic și pentru noi.”

Stella Kyriakides, comisarul UE pentru sănătate și siguranță alimentară a înaintat o propunere de reducere a pesticidelor cu 50% până în 2030.

Hans Bruyninckx, director executiv al AEM, a declarat că „reducerea poluării prin intermediul Planului de acțiune privind reducerea la zero a poluării și al Strategiei pentru promovarea sustenabilității în domeniul substanțelor chimice, precum și prin punerea în aplicare riguroasă a altor politici existente ale UE, ar contribui în mod semnificativ la reducerea cazurilor de cancer și a deceselor.”

Poluarea aerului afectează atât copiii, cât şi adulţii

Poluarea aerului (atât interior, cât și exterior) este corelată cu aproximativ 1 % din totalul cazurilor de cancer din Europa și produce aproximativ 2 % din numărul total de decese cauzate de cancer. Doar în cazul cancerelor pulmonare, procentul se ridică la 9 % din numărul deceselor. Studiile recente au identificat legături între expunerea pe termen lung la particulele în suspensie, un poluant atmosferic important, și leucemia în rândul adulților și al copiilor.

Radonul și radiațiile ultraviolete contribuie, de asemenea, în mod semnificativ la implicațiile cancerului în Europa. Expunerea la radon în interior este corelată cu până la 2 % din totalul cazurilor de cancer și cu unul din zece cazuri de cancer pulmonar în Europa. Radiațiile ultraviolete naturale pot fi responsabile pentru până la 4 % din totalul cazurilor de cancer din Europa.

În special, incidența melanomului, o formă gravă de cancer de piele, a crescut în Europa în ultimele decenii.
Pentru persoanele care au fost întotdeauna nefumătoare, expunerea la fumul de tutun ambiant poate crește riscul general pentru toate tipurile de cancer cu până la 16 %. Aproximativ 31 % dintre europeni sunt fumători pasivi la domiciliu, la locul de muncă, în timpul liber, în instituțiile de învățământ sau în locurile publice.

Substanţele chimice, risc pentru sănătate

Anumite substanțe chimice utilizate la locurile de muncă europene și eliberate în mediul înconjurător sunt cancerigene și contribuie la apariția cancerului. În plus, se cunoaște sau se suspectează că mai multe dintre aceste substanțe chimice, printre care se numără plumbul, arsenicul, cromul, cadmiul, acrilamida, pesticidele, bisfenolul A și substanțele perfluoroalchilate și polifluoroalchilate (PFAS), induc cancerul la nivelul mai multor organe.

Toate formele de azbest sunt substanțe cancerigene bine-cunoscute, asociate cu mezoteliomul și cu cancerul pulmonar, precum și cu cancerul laringian și cel ovarian. Deși UE a interzis azbestul în 2005, acesta este încă prezent în clădiri și în infrastructuri, ceea ce conduce la expunerea lucrătorilor implicați în lucrări de renovare și de demolare. În plus, cancerele continuă să se manifeste mulți ani după expunere, azbestul fiind, conform estimărilor, cauza a 55-88 % dintre cancerele pulmonare profesionale.

Exit mobile version