Acasă Sanatate Zeci de bucureșteni ajung la medic mușcați de căpușe. Ce facem în...

Zeci de bucureșteni ajung la medic mușcați de căpușe. Ce facem în cazul unei mușcături

Mulți oameni ajung la spital mușcați de căpușe (Foto: pixabay.com)
Mușcătura de căpușă poate provoca boala Lyme (Foto: pixabay.com)

Zilnic, zeci de bucureșteni ajung la medic după ce au fost mușcați de căpușe. Doar la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș ajung în medie, zilnic, circa zece persoane, a declarat pentru HotNews.ro Adrian Marinescu, directorul medical al spitalului.

Ce trebuie făcut în cazul mușcăturilor de căpușă?

„Nu aș spune că este o creștere importantă în raport cu anii de dinainte de pandemie. La noi ajung în jur de 10 persoane în fiecare zi. Dar cu siguranță sunt mult mai multe, deoarece sunt persoane care nu vin la spital sau merg la medicul de familie, la cabinetele medicale. Acum este logic ca începând cu primăvara și o parte din vară să avem aceste mușcături fiindcă oamenii interacționează, merg în zonele verzi, păduri, parcuri”, a declarat pentru HotNews.ro Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș.

Ce trebuie să facem dacă ne mușcă o căpușă

Medicul Adrian Marinescu spune că este foarte important să depistăm căpușa imediat. Astfel, mai ales în cazul copiilor, este bine să îi verificăm cu atenție de fiecare dată când se întorc din parc sau de la locul de joacă.

”În primul rând trebuie să identificăm cât putem de repede căpușa, și mai ales pentru copii, partea de observare, când vin din parc, de la locul de joacă, este foarte importantă.

Pot fi în orice zonă, inclusiv pe scap sau între degete și trebuie să fim atenți. În al doilea rând, acestea trebuie scoase imediat. Dacă nu ne descurcăm, trebuie să mergem la cel mai apropiat cabinet medical să ne ajute să scoatem căpușa în întregime.

Tot acolo vom primi și o profilaxie cu antibiotic în așa fel încât riscul să fie cât mai mic pentru dezvoltarea complicațiilor”, a explicat medicul.

„De cele mai multe ori căpușele nu ne fac nimic“

Acesta spune că trebuie să ne păstrăm calmul deoarece nu toate mușcăturile de căpușă sunt periculoase. Doar 5% din cei care fac borelioză (boala Lime) fac forme grave.

”De cele mai multe ori căpușele nu ne fac nimic, discuția cu borelioza (boala Lime) este pentru un anumit procent. Și în plus, pentru cei care fac infecția, cei mai mulți fac forme ușoare, care se rezolvă de la sine. Procentul celor care fac complicații este mic, undeva la 5% dintre cei care fac infecția”, a explicat Adrian Marinescu.

Medicul recomandă să evităm camera de gardă pentru mușcăturile de căpusă. Însă, vom merge, totuși, la medic dacă nu reușim să scoatem căpușa.

Citiți articolul integral pe Hotnews.

Citește și: Maria Sole Ferrieri Caputi, prima femeie care arbitrează în Serie A

Exit mobile version