Acasă Sanatate Mama si copilul Societatea de Obstetrică și Ginecologie recomandă vaccinarea Covid a gravidelor

Societatea de Obstetrică și Ginecologie recomandă vaccinarea Covid a gravidelor

Societatea de Obstetrică și Ginecologie din România (SOGR) recomandă vaccinarea gravidelor împotriva COVID-19. „Vaccinarea este o procedură care salvează vieți, care ne ferește de forme grave și care contribuie la nașterea unui copil sănătos. Femeile se pot vaccina dinainte de a fi gravide, în timpul sarcinii, încă din primul trimestru al sarcinii, dar și în lăuzie”, a declarat Prof. univ. dr. Daniel Mureșan, prim-vicepreședinte SOGR, într-un mesaj video, postat pe pagina Ro Vaccinare.

„Anul trecut am avut 82 de cazuri, din fericire cele mai multe au fost forme ușoare sau moderate, depășite cu tratament. Anul acesta avem deja 120 de cazuri, dintre care cel puțin cinci au fost forme severe, greu de tratat. Acum, deja vin cu forme medii, cu necesar de oxigen. Din păcate există și cazuri complicate la femei tinere, fără comorbidități, care au făcut forme severe de COVID. În interesul ambelor persoane – mamă și copil – de multe ori trebuie să declanșăm nașterea prematură. O pacientă cu COVID este la risc și ea, și copilul”, a explicat Prof. univ. dr. Daniel Mureșan.

Datele arată că vaccinarea este sigură

Vaccinarea împotriva COVID-19 în sarcină sau în timpul alăptării este recomandată ca singura intervenție eficientă care reduce riscurile îmbolnăvirii și pe cele asociate trecerii prin boală (complicații pentru mamă și copil, risc de naștere prematură, de admisie în terapie intensivă, risc de deces).

„Vaccinarea este sigură, o arată datele adunate de organizațiile internaționale de ginecologie. Sunt deja zeci de mii de cazuri de gravide vaccinate, nu au avut nicio complicație, oricând se pot vaccina, inclusiv în primul trimestru”, a mai spus Prof. univ. dr. Daniel Mureșan.

Exit mobile version