Acasă Actualitate Poluare extremă cu benzen în Craiova, negată de APM „din pix”. Instituţia...

Poluare extremă cu benzen în Craiova, negată de APM „din pix”. Instituţia invalidează arbitrar datele care nu se încadrează în limite

Captură imagine cu valorile depăşite, de pe calitateaer.ro. Sursa imagine: Facebook - Fabrica de Fum Craiova

Pe 29 şi 31 mai Craiova a înregistrat depăşiri enorme ale valorilor maxim admise pentru benzen, un poluant extrem de periculos, încadrat în clasa A1 de toxicitate, care se numără printre cauzele apariţiei leucemiei. Agenţia pentru Protecţia Mediului Dolj a invalidat, însă, datele înregistrate la nivelul staţiei de monitorizare a calităţii aerului DJ-02 (de la primărie).

Instituţia a negat, practic, „din pix” depăşirile extreme înregistrate. Abia apoi a trimis echipamentul de măsurare către verificare. În urma verificărilor, însă, s-a dovedit că echipamentul a funcţionat corect. Datele invalidate de APM Dolj erau, de fapt, reale. Valorile înregistrate au fost de aproape 15 ori mai mari decât limita anuală.

APM Dolj nu a comunicat nimic despre depăşirile valorilor pentru benzen

România este încă ţara în care oamenilor li se spune că respiră un aer în regulă sau acceptabil, conform buletinelor zilnice de monitorizare a calităţii aerului, în timp ce ei trag în plămâni particule în suspensie peste nivelul admis şi poluanţi cancerigeni despre care autorităţile nici măcar nu îi informează.

În loc ca instituţia care ar trebui să se ocupe de protecţia mediului să îşi facă treaba şi să se asigure că oamenii trăiesc într-un mediu sigur pentru sănătatea lor, angajaţii APM Dolj şed comod în scaunele lor în timp ce bifează valorile depăşite şi le invalidează.

Nu doar că APM Dolj nu are niciun fel de mecanism pentru a alerta cetăţenii atunci când nivelurile de poluare ating praguri critice, cum s-a întâmplat de câteva ori în iarna trecută. Nu, APM Dolj nu este condamnabil doar pentru lipsa de acţiune. APM Dolj e condamnabil pentru lucruri mai grave de atât. Când nivelul de poluare devine extrem, ce fac cei care ar trebui să vadă care sunt cauzele şi să informeze cetăţenii, care îşi scot copiii „la aer” într-un mediu toxic? Spun din start că datele sunt greşite.

Date invalidate fără temei

Ca urmare a valorilor mari înregistrate de staţia DJ-02 pentru benzen, am solicitat informaţii oficiale cu privire la valorile înregistrate, posibilele cauze şi măsurile întreprinse de către APM Dolj în acest caz.
Primul răspuns al instituţiei a fost: „Urmare a solicitarii dvs. înregistrată la APM DOLJ cu nr. 5286 / 02.06.2021, referitor la valorile extreme ale poluantului benzen, vă informăm că APM DOLJ a invalidat datele afisate pe site-ul www.calitateaer.ro, în prezent analizorul aflându-se în verificări tehnice”.

APM Dolj a invalidat cifrele depăşite ÎNAINTE de a trimite echipamentul la verificări.

Am revenit cu solicitări suplimentare de informaţii, indicând că nu toate valorile depăşite erau invalidate pe graficul de pe site-ul calitateaer.ro şi întrebând dacă există probleme tehnice legate de măsurători. APM a ţinut să sublinieze că datele erau neactualizate şi, între timp, au fost invalidate TOATE măsurătorile depăşite, lăsându-le, însă, valide pe cele care erau în limita admisă de lege (vezi foto mai jos).

Sursa imagine: APM Dolj

APM a trimis următorul răspuns: „Urmare a revenirii adresei dvs. referitor la valorile poluantului benzen (înregistrată la APM DOLJ cu nr. 5309/03.06.2021), precizăm următoarele: Conform procedurilor de lucru, datele se validează/invalidează pentru ziua anterioară, respectiv în data de 31.05.2021, au fost invalidate datele pentru data de 30.05.2021.
În răspunsul din data de 02.06.2021, v-am informat ca APM DOLJ a invalidat datele afișate pe site-ul www.calitateaer.ro. Graficul la care faceţi referire nu este actualizat, toate datele prezentate în grafic sunt invalidate. Drept dovada, vă transmitem atasat graficul actualizat astăzi, 03.06.2021, la ora 10, de pe site-ul www.calitateaer.ro. Echipamentul de măsură este în prezent în operaţiuni de mentenanţă şi verificare de catre reprezentantul firmei autorizate.”

Halucinant: APM invalidează date dacă nu se încadrează în evoluția obișnuită!

Am transmis o a treia solicitare de informaţii, pentru a afla pe ce bază se invalidează ulterior datele înregistrate de echipamente şi care sunt concluziile firmei autorizate după evaluarea echipamentului. Ca urmare a insistenţei noastre, am primit informaţii paradoxale.

Am aflat că echipamentul s-a dovedit a fi în parametri din punct de vedere tehnic, astfel că datele înregistrate şi invalidate în mod arbitrar de APM Dolj erau, de fapt, corecte.

Însă, mai mult de atât, instituţia admite că invalidează date care nu se încadrează în evoluţia obişnuită. Altfel spus, dacă există un episod de poluare extremă, prima reacţie a instituţiei care ar trebui să se ocupe de protecţia mediului nu este de a alerta populaţia şi de a căuta posibilele cauze. Ci de a considera datele incorecte pur şi simplu pentru că nu se încadrează în evoluţia obişnuită!

Scrie negru pe alb în răspunsul APM Dolj: „Datele provenite de la echipamente se validează corect/incorect pe baza procedurii specifice de la nivelul ANPM, ținând cont de informațiile coroborate despre starea de funcționare a aparaturii (care nu fusese încă verificată la data invalidării – n.r.), încadrarea sau nu în evoluția obișnuită a datelor, existenţa sau nu a unor surse care să justifice modificările de concentrații şi dacă au fost evenimente care se petrec permanent sau sunt pasagere, nereprezentative”. Unele dintre criteriile de invalidare a datelor menţionate sunt, pur şi simplu, halucinante.

APM găseşte, ulterior, şi motive pentru poluarea cu benzen

APM Dolj primeşte raportul ca urmare a verificării echipamentului. Şi, surpriză! Analizorul nu are probleme tehnice: „Referitor la valorile crescute de compuși organici volatili (benzen, toluen, înregistrate de stația DJ-2 începând la sfârșitul lunii mai şi începutul lunii iunie, analizorul a fost verificat de firma autorizată de MMAP pentru mentenanță și reparații, iar în urma verificării a rezultat că a funcționat corect„, ni se comunică în cel mai recent răspuns.

Confruntată cu nişte date invalidate fără fundament, instituţia pare să găsească, în al treisprezecelea ceas, şi motive pentru poluarea extremă cu benzen:

„Începând cu data de 28.05.2021 s-au desfășurat lucrări de trasare a marcajelor rutiere prin centrul orașului (străzile A. I. Cuza, A. Macedonski, Romul, România Muncitoare, Teodor Aman, Arieș etc), care constau în aplicarea de vopsele ce conțin solvenți”.

Conform informaţiilor de pe site-ul APM, benzenul este „substanţă cancerigenă, încadrată în clasa A1 de toxicitate, cunoscută drept cancerigenă pentru om. Produce efecte dăunătoare asupra sistemului nervos central.”
5 ug/m3 este valoarea limită anuală pentru protecția sănătății umane. La finalul lunii mai, valorile înregistrate în Craiova au fost şi de 70 ug/m3.

Exit mobile version