Acasă Sanatate Vaccinarea HPV ar putea fi extinsă la fetele peste 14 ani şi...

Vaccinarea HPV ar putea fi extinsă la fetele peste 14 ani şi la băieţi

Vaccinarea ar putea preveni semnificativ cancerele legate de HPV

Ministerul Sănătății spune că va iniția săptămâna aceasta toate demersurile pentru extinderea vaccinării gratuite anti-HPV la fetele cu vârsta mai mare de 14 ani și la băieți. Anunțul a fost făcut de ministrul Ioana Mihăilă, care a mărturisit că și-a vaccinat, recent, fetița împotriva HPV.

„Sper să ajung să îmi vaccinez și băiețelul, care are 8 ani acum, cu toată încrederea, la fel cum mi-am vaccinat și fetița”, a adăugat Ioana Mihăilă, prezentă la o dezbatere pe tema reformării programului de vaccinare anti-HPV din România.
Campania gratuită de vaccinare împotriva HPV se adresează, în acest moment, doar fetelor cu vârsta între 11 și 14 ani.

Procedura programării s-ar putea simplifica

Propunerile privind extinderea vârstei fetelor care vor primi vaccinul gratuit, precum și legate de vârsta băieților care ar urma să fie vaccinați gratuit, urmează să fie făcute de comisiile de specialitate din Ministerul Sănătății.
De asemenea, ministrul Sănătății spune că va cere STS o soluție pentru simplificarea programării la acest vaccin, după modelul programării la vaccinarea împotriva COVID-19. În acest moment, solicitarea pentru vaccinarea împotriva HPV se face în scris în cabinetul mediului de familie, iar medicii de familie trimit mai departe listele cu solicitări, către DSP-uri și Ministerul Sănătății.
Ioana Mihăilă a anunțat că, potrivit acordurilor cadru pe care Ministerul Sănătății le are semnate în acest moment, se pot achiziționa încă de anul acesta până la 90.000 de doze suplimentare de vaccin anti-HPV, după ce o tranșă de 40.000 de doze de vaccin a fost distribuită săptămâna trecută către direcţiile de sănătate publică din ţară.

Ministerul achiziţionează vaccinul în baza solicitărilor

Din informațiile lunare transmise de Institutul Național de Sănătate Publică – Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisbile, numărul persoanelor care s-au vaccinat împotriva HPV în perioada 01.01.2020–31.12.2020 este de 28.689 de persoane, preciza Ministerul Sănătăţii într-un răspuns la o solicitare de informaţii transmisă de GdS în această primăvară.

Ministerul a mai menţionat că achiziționează vaccinul HPV pentru imunizarea fetelor cu vârsta cuprinsă între 11 și 14 ani în baza solicitărilor părinților/reprezentanților legali care transmit cererile către medicii de familie, în conformitate cu prevederile Ordinului Ministrului Sănătății nr. 377/2017 privind aprobarea Normelor tehnice de realizare a programelor naţionale de sănătate publică pentru anii 2017 şi 2018, cu modificările și completările ulterioare.
Cererile sunt centralizate în ordinea cronologică a datei de înregistrare şi trimestrial se solicită direcţiei de sănătate publică numărul de doze de vaccin necesare.

Ministerul Sănătății spune că a achiziționat în anul 2020, în cadrul Programului Național de Vaccinare, toată cantitatea de vaccin HPV, respectiv 33.000 de doze, pentru fetele eligibile la vaccinare pentru care părinții au făcut solicitare scrisă, în anii 2017, 2018 și 2019. Vaccinul a fost preluat de către toate direcțiile de sănătate publică județene și a Municipiului București în vederea distribuirii acestuia către medicii de familie.

Exit mobile version