Acasă Sanatate Ce spune SCJU Craiova despre diferenţele de raportare a deceselor Covid

Ce spune SCJU Craiova despre diferenţele de raportare a deceselor Covid

Foto: Coadă de dricuri la SCJU Craiova, în perioada de vârf a pandemiei, în luna noiembrie.

Raportul privind raportarea deceselor Covid publicat de Ministerul Sănătăţii (MS) scoate la iveală diferenţe notabile între cele două platforme de raportare utilizate – Corona forms şi alerte.ms.ro. Printre spitalele cu raportări „ieşite din tipar”, se numără şi Spitalul Judeţean de Urgenţă din Craiova. Însă conducerea unităţii spune că a transmis cifra corectă către Direcţia de Sănătate Publică Dolj şi numărul deceselor apărute în raportul comisiei din MS nu are legătură cu cel precizat de SCJU.

Cele 133 de decese Covid din martie sunt, de fapt, 52

Conform unui tabel din raportul publicat de Minister, în luna martie au fost 133 de decese asociate Covid la Spitalul Judeţean din Craiova. Însă unitatea medicală spune că a transmis un total de 52 de decese pentru această lună.
„Noi am raportat corect datele în alerte.ms.ro, nu ştim de unde au avut ei altele. Am vorbit şi la DSP în urmă cu două săptămâni, i-am rugat să ne spună dacă au găsit vreo eroare ca să ştim că există şi să o corectăm, pentru că, de la debutul pandemiei, noi facem foarte multe raportări şi, pâna la urmă, se pot ivi şi erori. Însă nu ni s-a comunicat nimic de atunci”, a declarat pentru GdS Laurenţiu Ivanovici, managerul interimar al SCJU Craiova.

Acesta a mai spus că a discutat cu persoanele care au făcut raportarea şi că, la confruntarea datelor, a constatat că informarea s-a făcut corect: „Am vorbit cu colegii, mi-au arătat cifrele, am numărat împreună decesele şi s-a demonstrat, din raportările zilnice, că numărul transmis a fost corect. Este vorba de 52, nu ştim cum au ajuns la acea cifră de 133.”

Posibilele explicaţii menţionate în raport

MS transmite că a primit răspuns de la toate cele 13 DSP-uri şi de la 7 dintre cele 13 spitale.
Din analiza raspunsurilor a rezultat că există un nivel de cunoaştere în general redus şi unele confuzii ale celor responsabili în ceea ce priveşte procesul de raportare, în special pentru platforma alerte.ms.ro.

Conform răspunsurilor Direcţiilor de Sănătate, multe dintre spitale nu raportează toate decesele COVID la DSP; din analiza răspunsurilor transmise de DSP-uri, s-au primit raportări pentru mai puţin de jumatate dintre decesele raportate în alerte.ms.ro (583 faţă de 1482). Unele DSP-uri suspicionează că anumite spitale raportează decese de toate cauzele în alerte.ms.ro şi semnalizează întârzieri în raportarea deceselor (uneori de până la două luni).

Unele spitale au recunoscut, totuşi, neraportarea la DSP din diverse cauze sau nu au recunoscut propria cifra a deceselor lunare raportată în alerte.ms.ro. Organizarea raportării deceselor varlaza de la spital la spital, transmite MS.
DSP Dolj încă nu ne-a răspuns la solicitarea de clarificări cu privire la situaţia de la nivelul SCJU Craiova.

Diferenţă de 7000 de decese în raportul Ministerului

Raportul MS arată că în platforma Corona forms au fost raportat,e în 2020, 16.120 de decese de COVID-19, iar în platforma alerte.ms.ro, 18.988. Până la 31 martie 2021, după ce Ministerul a crescut complexitatea datelor solicitate în alerte.ms.ro, diferențele de raportare devin mult mai notabile: 31.132 de decese raportate în alerte.ms.ro, faţă de 23.931 în Corona forms. O diferență de peste 7.000 de decese.

Spre deosebire de raportările din corona forms, care se fac pentru fiecare caz în parte, pe bază de CNP, raportările din alerte.ms.ro sunt raportări agregate (cumulate, numerice ). Astfel, erorile sunt mai puţin controlabile, precizează în document comisia Ministerului. De exemplu, un pacient cu COVID aflat în stare severă poate fi transferat de la un spital la altul in ziua X şi decedează la al doilea spital în aceeaşi zi. Dacă primul spital nu completează corect statusul de transferat, există riscul ca decesul să fie raportat de ambele spitale în aplicatia alerte.ms.ro. Acest pacient poate fi dublu raportat în aplicalia alerte.ms.ro, care nu discerne pe bază de CNP.

Diferenţele au devenit tot mai evidente începând cu luna octombrie 2020, suprapunându-se modificarilor succesive solicitate în platforma alerte.ms.ro, în sensul creşterii complexităţii sau nivelului de detaliu pentru solicitările de raportare. Acest fapt a coincis şi cu presiunea generată de agravarea situaţiei epidemiologice, se notează în raport.

Exit mobile version