Acasă Sanatate Problemele neurologice, asociate formelor mai grave de Covid

Problemele neurologice, asociate formelor mai grave de Covid

Foto: freepik.com

Persoanele spitalizate cu COVID-19 care au probleme neurologice, inclusiv accident vascular cerebral și confuzie, prezintă un risc mai mare de a muri decât ceilalți pacienți cu COVID-19, potrivit unui nou studiu, relatează 360medical. De asemenea, infecția cu Covid este, în sine, un factor de risc pentru AVC.

Simptomele neurologice, indicator al unei evoluții mai grave

Ccercetătorii de la Colegiul de Medicină Albert Einstein sunt de părere că descoperirea lor are potențialul de a identifica și concentra eforturile de tratament asupra persoanelor cu cel mai mare risc și ar putea reduce decesele provocate de COVID-19. Studiul acestora a analizat datele de la 4.711 pacienți cu COVID-19 care au fost internați în perioada de 1 martie 2020 și 16 aprilie 2020. Dintre acești pacienți, 581 (12%) au avut probleme neurologice suficient de grave pentru a justifica investigații imagistice ale creierului. Acești indivizi au fost comparați cu 1.743 pacienți non-neurologici COVID-19 de vârstă similară și severitate a bolii care au fost internați în aceeași perioadă.

„Acest studiu este primul care arată că prezența simptomelor neurologice, în special a accidentului vascular cerebral și a gândirii confuze sau modificate, poate indica un curs mai grav de boală, chiar și atunci când problemele pulmonare nu sunt severe”, a spus dr. David Altschul, șeful Diviziei de chirurgie neurovasculară la Colegiul de Medicină Albert Einstein. În opinia sa, spitalele pot folosi aceste cunoștinte pentru a prioritiza tratamentul și pentru a salva mai multe vieți în timpul acestei pandemii.

Mortalitate mai mare la pacienții cu AVC

Dintre persoanele care au fost supuse imagisticii cerebrale, 55 au fost diagnosticate cu accident vascular cerebral și 258 de persoane au prezentat confuzie sau capacitate de gândire modificată. Persoanele cu accident vascular cerebral au fost de două ori mai susceptibile de a muri (49% mortalitate) în comparație cu celelalte (24% mortalitate) – o diferență semnificativă statistic. Persoanele cu confuzie au avut o rată de mortalitate de 40%, comparativ cu 33% pentru controalele potrivite – semnificative statistic.

Covid, factor de risc pentru AVC

Mai mult de jumătate dintre pacienții cu AVC din studiu nu au avut hipertensiune arterială sau alți factori de risc subiacenți pentru AVC. Această descoperire extrem de neobișnuită este în acord cu alte studii efectuate pe persoane cu COVID-19, sugerând că infecția cu noul coronavirus este în sine un factor de risc pentru accident vascular cerebral”, a afirmat dr. Altschul, care este și co-autorul studiului, împreună cu prof. dr. Emad Eskandar, specialist în chirurgie neurologică la Colegiul de Medicină Albert Einstein și Montefiore, profesor în cadrul Departamentului de Chirurgie Neurologică Leo M. Davidoff.

Studiu: 36% din pacienții Covid prezentau simptome neurologice

De altfel, chiar în vara acestui an un studiu arăta cum COVID-19 este asociat „în mod semnificativ” cu accidentele vasculare cerebrale. E concluzia la care au ajuns radiologii americani, după ce au observat 123 de pacienți care s-au prezentat la șase spitale din New York pentru suspiciunea de accident vascular cerebral în timpul pandemiei de coronavirus.

Mai multe studii au scos la iveală manifestările neurologice ale COVID-19, unul indicând că 36% dintre pacienții infectați cu noul coronavirus prezentau simptome neurologice. Alt studiu a demonstrat că deși rata accidentului vascular cerebral ischemic la pacienții cu COVID-19 este relativ scăzută, aceste cazuri sunt adesea mai severe, înregistrând un scor de 19 pe scala națională a accidentelor vasculare cerebrale, în comparație cu un scor de 8 pentru pacienții cu AVC non-COVID-19.

Exit mobile version