Acasă Sanatate Coronavirusul circula în Italia din septembrie 2019

Coronavirusul circula în Italia din septembrie 2019

Coronavirusul SARS-CoV-2 circula în Italia în luna septembrie 2019, mult mai devreme decât se credea, dar într-o variantă mai puțin letală, sugerează un nou studiu realizat de cercetători de la Milano.

Studiul a fost realizat de cercetători de la Institutul Național al Cancerului (INT) din Milano și a fost prezentat recent în publicația științifică Tumori Journal.

Primul caz oficial, în februarie 2020

Primul caz de infecție cu noul coronavirus a fost confirmată oficial în Italia abia în 21 februarie 2020, în regiunea italiană Lombardia, iar primul caz a fost confirmat oficial pe plan mondial în decembrie 2019, în orașul Wuhan din China.
Însă noul studiu aduce dovezi că virusul SARS-CoV-2 circula mult mai devreme decât se credea până acum. Astfel, cercetătorii au analizat probe prelevate de la 959 de voluntari incluși într-un proiect de screening al cancerului pulmonar derulat în Italia între septembrie 2019 și martie 2020.

În urma analizelor probelor de sânge, cercetătorii au detectat anticorpi specifici la virusul SARS-CoV-2 la patru probe prelevate în prima săptămână din luna octombrie 2019 de la patru persoane incluse în programul de screening – ceea ce indică faptul că cele patru persoane au fost infectate în septembrie.

“Aceasta este principala descoperire: că oameni fără niciun simptom au avut rezultat pozitiv la testul privind anticorpii specifici virusului, ceea ce înseamnă că s-au infectat în septembrie. Acest lucru înseamnă că noul coronavirus poate circula la nivelul populației mult timp cu o rată scăzută de mortalitate”, a afirmat Giovanni Apolone, coautor al studiului, citat de Reuters.

Franța: Pacient cu Covid în decembrie 2019

De altfel, și o echipă de medici din Franța a prezentat dovezi că un pacient internat în luna decembrie 2019 la un spital de lângă Paris era infectat cu coronavirusul SARS-CoV-2. Informația este prezentată într-un studiu publicat duminică în International Journal of Antimicrobial Agents, care sugerează că virusul circula în Europa cu cel puțin o lună înainte de confirmarea primelor cazuri.

“Covid-19 se răspândea deja în Franța la finalul lui decembrie 2019, cu o lună înainte de primul caz confirmat oficial pe teritoriul țării”, afirmă echipa condusă de prof. Yves Cohen și dr. Jean-Ralph Zahar, medici la Hôpitaux Universitaires Paris Seine-Saint-Denis (GHU 93), în studiul menționat.

Primele cazuri de infecție cu coronavirusul SARS-CoV-2 au fost confirmate oficial în Franța în 24 ianuarie, la două persoane cu istoric de călătorie în Wuhan, China.

Pacient cu semne de gripă, dar neconfirmat cu virus gripal

Medicii au decis să verifice registrele pacienților din săptămânile precedente apariției primelor cazuri de Covid-19 pentru a vedea dacă nu cumva virusul circula nedetectat în Franța.

Ei s-au concentrat pe pacienții care au avut simptome asemănătoare gripei între 2 decembrie 2019 și 16 ianuarie 2020, dar care nu au fost diagnosticați cu gripă. Pentru acei pacienți, spitalul a păstrat congelate probele recoltate pentru testare.
Echipa de medici a retestat toate probele pentru coronavirusul SARS-CoV-2 și a descoperit un caz pozitiv: un bărbat de 42 de ani născut în Algeria, care trăiește în Franța de mai mulți ani. Potrivit medicilor, proba a fost testată de două ori cu RT-PCR și ambele teste au fost pozitive.

Pacientul francez s-a vindecat

Bărbatul, care călătorise ultima dată în străinătate în august 2019 (în Algeria), s-a prezentat la unitatea primiri urgențe la unul din spitalele din cadrul GHU 93 în 27 decembrie 2019 prezentând hemoptizie, febră și tuse. El a declarat că aceste simptome au apărut în urmă cu 4 zile. Pacientul avea afecțiuni preexistente: astm și diabet zaharat de tip 2.
Examenul CT a arătat opacități în “sticlă mată” la ambii plămâni. Testele realizate la internare nu au identificat prezența unui patogen.

Pacientul a fost internat la terapie intensivă și tratat cu antibiotice, evoluția fiind favorabilă. În 29 decembrie 2019, după doar 2 zile de la internare, el a fost externat.

Exit mobile version