Acasă Sanatate Sindromul de apnee în somn, asociat formelor severe de Covid

Sindromul de apnee în somn, asociat formelor severe de Covid

Sindromul de apnee obstructivă în somn (SAOS) este asociat cu risc mai mare de a dezvolta forme severe de Covid-19 în cazul pacienților infectați cu coronavirusul SARS-CoV-2.

Cercetători din Finlanda au realizat un studiu pentru care au utilizat baza națională de date medicale din acest stat și au ajuns la concluzia că rata de infectare cu noul coronavirus în cazul pacienților cu SAOS este similară ratei medii a populației generale.
Cu toate acestea, riscul de spitalizare al pacienților cu apnee obstructivă în somn infectați cu SARS-CoV-2 a fost de cinci ori mai mare decât în cazul persoanelor fără SAOS, arată studiul, conform 360medical.ro

Ce este sindromul de apnee obstructivă în somn?

Sindromul de apnee obstructivă în somn este caracterizat prin oprirea repetată a respirației în timpul somnului ce determină treziri frecvente, precum și prin sforăit puternic.

În timpul zilei, sindromul se manifestă prin somnolență excesivă, oboseală cronică și scăderea capacității de concentrare.
SAOS este asociat cu un risc crescut de alte afecțiuni precum obezitate, hipertensiune, boli cardiovasculare și diabet.
Cu toate acestea, chiar și după ajustarea datelor în funcție de factorii de risc menționați, cercetătorii au calculat că SAOS rămâne asociat direct cu un risc mai ridicat de forme grave de Covid-19.

Exit mobile version