Acasă Sanatate Craiovenii care pleacă în Grecia se înghesuie la testele Covid. La SJU...

Craiovenii care pleacă în Grecia se înghesuie la testele Covid. La SJU nu mai sunt locuri

Spitalul Județean de Urgență Craiova
Spitalul Județean de Urgență Craiova

Spitalul Judeţean de Urgenţă din Craiova, centru de testare pentru Covid-19, nu mai are locuri pentru programări în vederea efectuării testelor RT-PCR cu plată pentru luna iulie. Spitalul s-a confruntat cu o cerere din ce în ce mai mare de când a început testarea contra cost.

După ce Grecia a anunţat că nu mai primeşte turişti străini care nu prezintă dovada unui test Covid, cei care şi-au rezervat vacanţele în această ţară se înghesuie la testări. Noua situaţie se reflectă în numărul solicitărilor.

Cei care au vacanţe programate în Grecia stau la coadă

Pe un grup craiovean de Facebook cu 15.000 de utilizatori, mai multe persoane se interesează unde se pot face testele pentru coronavirus. O bună parte au vacanţe rezervate în străinătate. Pe fondul anunţului privind necesitatea prezentării unui test Covid de către turiştii care intră în Grecia, cei de la SJU Craiova spun că a crescut numărul de solicitări. Însă locurile sunt limitate.

„Din păcate, nu mai sunt locuri pentru programări la teste cu plată. Este o cerere foarte mare, iar noi lucrăm în continuare pentru DSP, spital (pacienți și personal) și pentru alte DSP-uri din regiune. Numărul zilnic de teste contra cost a fost limitat la 30, astfel încât activitatea de testare la solicitarea DSP Dolj, a altor DSP-uri din regiune, a altor spitale, precum și testarea pacienților și a angajaților spitalului să nu fie afectată“, explică managerul SJU Craiova, Laurenţiu Ivanovici.

Managerul confirmă că, în ultimele zile, spitalul este asaltat de solicitări. „A existat o cerere zilnică încă din prima zi, dar începând de luni, odată cu adoptarea unor măsuri de restricționare a accesului turiștilor în alte ţări (precum Grecia) fără test negativ Covid-19, cererea a crescut foarte mult, suntem asaltați! S-au făcut deja programări până în data de 4 august!“, a menţionat Ivanovici.

Acesta spune că taxa (200 de lei) are o valoare minimă și acoperă doar cheltuielile de testare. Comparativ, într-o clinică privată, preţul aceluiaşi test este de 285 de lei.
SJU Craiova a demarat programul de testare la cerere, în regim cu plată, pentru detecţia infecţiei cu COVID-19 prin metoda RT-PCR, în data de 29 iunie.

Se va dubla capacitatea de testare

Totuşi, directorul spitalului spune că până la sfârşitul acestei săptămâni va fi instalat cel de-al doilea echipament de testare RealTime PCR şi că activitatea de testare se va dubla. Vor putea fi efectuate 500 de teste zilnic.

„În maximum două săptămâni vom putea testa la această capacitate şi va creşte şi numărul testelor cu plată. Demarăm achiziţia de consumabile pentru acest al doilea echipament Real Time PCR“, a transmis Laurenţiu Ivanovici.

Exit mobile version