Acasă Sanatate Cafeaua, plină de beneficii. Dar câte căni pe zi?

Cafeaua, plină de beneficii. Dar câte căni pe zi?

Foto: pixabay.com

Cafeaua este unul dintre cele mai comune tabieturi. De multe ori, cafeaua este primul lucru pe care îl pregătim dimineața, chiar și înainte de micul dejun. Pentru o mulțime de oameni, dimineața nu poate fi închipuită fără cafea, cea care ne „pornește motoarele“ și fără de care „nu putem funcționa“.
Dar câte căni de cafea este bine să consumăm pentru a ne bucura de beneficiile sale și pentru a nu risca efecte dăunătoare organismului?

Cafeaua ar trebui consumată fără zahăr

Cafeaua consumată fără zahăr este plină de beneficii. Bogată în antioxidanți, magneziu și crom, cafeaua te poate ajuta în echilibrarea indexului glicemic și în al secreției de insulină, transmite doc.ro. Iar legătura cu creșterea nivelului de energie nu este un mit – cafeaua chiar ajută în sporirea puterii de concentrare și a atenției. De asemenea, cafeaua reduce riscul de diabet, demență, infarct miocardic, AVC și cancer de ficat.

Câte căni de cafea sunt recomandate zilnic?

Consumul excesiv de cafea poate duce la apariția unor efecte adverse, cum ar fi intensificarea stării de anxietate, tahicardie, dureri de cap și deteriorarea calității somnului. De asemenea, persoanele care suferă de hipertensiune, psoriazis, dermatită seboreică și reflux gastric trebuie să își limiteze sau să elimine consumul de cafea, deoarece cofeina le poate potența afecțiunile. Specialiștii recomandă limitarea la 400 mg de cofeină pe zi, echivalentul a două cești de cafea cu tărie moderată. Regula se aplică doar dacă nu suferi de afecțiuni în care cofeina este contraindicată.

Recomandări de consum

Pentru a nu avea parte de neplăceri de la consumul de cafea, iată câteva reguli pe care ar trebui să le respecți:

Evită să bei cafea după ora 5 după-amiaza, pentru a nu-ți induce stări de insomnie sau anxietate.

Dacă ai stare de neliniște fără motiv, încearcă să bei mai puțină cafea și vezi dacă observi o îmbunătățire.

Dacă suferi de anumite boli cronice, discută cu medicul tău despre consumul de cafea.

La diabetici, de exemplu, cofeina influențează nivelul zahărului în sânge.

Cumpără cafea de calitate; chiar dacă investești puțin mai mult, vei avea parte de un gust mai savuros și mai puțini conservanți și potențiatori de aromă.

Nu adăuga zahăr sau mult lapte, pentru a nu spori consumul de cofeină. Este recomandat să bei cafeaua fără alte ingrediente. Însă, dacă nu îți place cafeaua neagră, optează pentru variante mai sănătoase de îndulcitori, cum ar fi siropul de ștevie.

Efectele cafelei trec după câteva ore, așa că, dacă obișnuiești să bei mai multă cafea, împarte consumul pe tot parcursul zilei. Două cafele băute, dintr-un foc, dimineața îți vor da un aport foarte mare de energie. Dar acesta va scădea rapid și, după trei-patru ore, te vei simți mult mai obosit.

Beneficii ale consumului de cafea

Mulți nutrienți din boabele de cafea se păstrează și în cafeaua pe care ți-o prepari prin fierbere. O cană de cafea conține: riboflavină sau vitamina B2, acid pantotenic sau vitamina B5, mangan și potasiu, magneziu și niacină sau vitamina B3.
De asemenea, cafeaua este extrem de bogată în antioxidanți. Cercetările arată că mulți oameni obțin mai mulți antioxidanți de pe urma consumului de cafea decât de pe urma consumului combinat de fructe și legume. De fapt, unii experți sunt de părere că această băutură este una dintre cele mai sănătoase, atâta timp cât este consumată cu moderație și, în special, în prima parte a zilei.

Cafeaua și sănătatea inimii

Cercetătorii de la Beth Israel Deaconess Medical Center (BIDMC) și cei de la Harvard School of Public Health au concluzionat, în urmă cu câțiva ani, că un consum moderat de cafea protejează împotriva insuficienței cardiace. Aceștia definesc moderația ca fiind două căni pe zi, adică echivalentul a două recipiente de 240 ml fiecare, pe zi.
Mai mult, un studiu publicat în revista Circulation indică faptul că un consum moderat de cafea poate reduce riscul de deces în urma afecțiunilor cardiovasculare cu aproximativ 8%-15%

Persoanele care consumă, în medie, două căni de cafea pe zi, au un risc cu 11% mai mic de insuficiență cardiacă, în comparație cu cei care nu consumă cafea, însă oamenii de știință subliniază că, deși rezultatele cercetării lor arată un posibil beneficiu al cafelei, lucrurile depind de cât de multă cafea bem pe zi.

Exit mobile version