Acasă Sanatate Diete si fitness Mitul detoxului cu sucuri de fructe și legume

Mitul detoxului cu sucuri de fructe și legume

Detoxul se poate dovedi periculos

Pe fondul dorinței a din ce în ce mai multor oameni de a avea un mod de a viață sănătos, apar o multitudine de soluții ce doar par salvatoare și care sunt atât de intens promovate că ajungi să te întrebi cum ai supraviețuit până atunci fără ele.

Spre exemplu, detoxifierea realizată prin cure agresive cu sucuri de fructe și legume este promovată cu fervoare chiar de către persoane publice, oferindu-i o credibilitate nemeritată și nejustificată.

Undeva prin secolul al XIX-lea, unii biochimiști și microbiologi au susținut ideea că ne autointoxicăm cu diferiți toxici (potențiatori de gust, conservanți, coloranți) și corpul trebuie ajutat să îi elimine. Această teorie a fost abandonată din lipsă de dovezi științifice, dar ea a continuat să fie perpetuată în spațiul public. Până în prezent, nu s-a efectuat niciun studiu clinic care să testeze eficacitatea dietelor de detoxifiere prin cure de sucuri de fructe și legume. Probabil acesta este și motivul pentru care cei care promovează aceste diete vorbesc permanent despre eliminarea toxinelor la modul generic și niciodată nu spun exact care sunt acestea.

Detoxul se poate dovedi periculos

Corpul nostru este un laborator ingenios construit, capabil să se „purifice“ singur printr-un mecanism complex realizat de diferite organe: pielea, plămânii, rinichii, ficatul. Aceste organe, dacă sunt sănătoase, își desfășoară fiziologic activitatea, fără a avea nevoie de intervenții extrinseci, deci fără ajutor din partea curelor de detox. Dacă aceste organe nu sunt sănătoase și desfășurarea funcțiilor lor este forțată prin detox, se poate ajunge la insuficiența funcțională a acestora, deci în loc să ne facem un bine, riscăm să ne îmbolnăvim.

Să oferi organismului timp de cinci – nouă zile doar hrană lichidă nu reprezintă o soluție sănătoasă, cunoscut fiind că omul este un omnivor, un carnivor, chiar și un vegetarian. Dar, în niciun caz, chiar dacă este vorba de o perioadă de timp relativ scurtă, nu este indicată alimentarea doar cu lichide.

În timpul curelor de detox, participanții manifestă stări de rău, sunt slăbiți, prezintă dureri câteodată generalizate, dar consideră că aceste stări sunt rezultatul eliminării toxicului din corp. Urmând firul logic, având în vedere rolul detoxifiant permanent al anumitor organe, asta ar presupune să ne simțim slăbiți și îndurerați tot timpul, nu?

Partea bună este, așa cum spune dr. Michael Gershon, profesor de Patologie și Biologie Celulară la Columbia University în New York, că „în cele mai multe dintre cazuri, ficatul, rinichii și intestinul sunt atât de bune încât reușesc să depășească aberația chiar și a celor mai rele diete“.

Farmacist specialist Valentina Ghimpău

Exit mobile version