Acasă Sanatate Medicina Imunizarea împotriva varicelei prin vaccinare

Imunizarea împotriva varicelei prin vaccinare

Singura modalitate de a te proteja împotriva varicelei sau a vărsatului de vânt este vaccinarea.

În primul rând, scutești copilul de neplăcerile, disconfortul și durerea unei boli care astăzi ar trebui să nu mai existe.

În al doilea rând, te protejezi pe tine ca adult, dar și pe cei din jurul copilului de riscul de a lua boala. Varicela sau vărsatul de vânt este o boală extrem de contagioasă.

Și, nu în ultimul rând, un copil vaccinat dacă totuși face boala nu este expus riscului de a face complicațiile acesteia, deloc de neglijat ca și gravitate.

Vaccinul antivaricelă este o alegere categoric mai bună decât imunizarea prin boală deoarece protejează pacientul de disconfortul dat de varicelă (febră, dureri de cap, dureri musculare, mâncărimi etc.).

De asemenea, protejează împotriva complicațiilor posibile ce însoțesc varicela, în special pentru pacienții la risc, complicații care pot fi foarte serioase, mergând până la deces.

Vaccinul antivaricelă este dintre cele mai sigure. Vaccinarea cu două doze de vaccin oferă o protecție completă de aproximativ 80% împotriva varicelei.

Unele persoane vaccinate (15-20%) împotriva varicelei pot face boala, însă într-o formă mult mai ușoară (câteva vezicule, durata de convalescență mai redusă).

Ca orice medicament și vaccinul antivaricelă poate avea efecte secundare, însă acestea sunt cu mult mai rare și mai ușoare decât posibilele complicații ale bolii. Majoritatea copiilor vaccinați împotriva varicelei nu prezintă efecte secundare.

Imunitatea prin vaccinare este mult mai sigură decât imunitatea dobândită prin boală.

Cine ar trebui să fie vaccinat

Vaccinarea împotriva varicelei este recomandată persoanelor care nu au făcut boala, astfel: pentru copii, medicii recomandă administrarea unei doze de vaccin după încheierea perioadei de alăptare (12-15 luni) și a celei de a doua doze în jurul vârstei de 4 – 6 ani.

Cea de a doua doză poate fi administrată și mai curând, însă nu la mai puțin de trei luni față de prima.

Adolescenții (peste 13 ani) și adulții, cei care nu au făcut varicelă și care nu au mai fost vaccinați împotriva varicelei, pot fi imunizați prin două doze de vaccin la cel puțin 28 de zile distanță.

Oricine nu a fost vaccinat complet (după indicațiile de mai sus) și nu a avut varicelă ar putea primi una sau două doze de vaccin, după sfatul medicului.

Vaccinul antivaricelă este administrat numai de către medic, în urma unui consult, și poate fi administrat împreună cu alte vaccinuri.
Vaccinarea după contactul cu o persoană infectată

Dacă nu aveți imunitate împotriva varicelei și ați venit în contact cu o persoană contagioasă, discutați imediat cu medicul de familie despre acțiunile pe care trebuie să le întreprindeți.

Vaccinarea imediat după contactul cu o persoană contagioasă vă oferă protecție împotriva îmbolnăvirii imediate sau o formă mult mai ușoară a bolii; protecție împotriva varicelei pe viitor.

Altă abordare pe care medicul o poate alege este prescrierea unui tratament care să facă boala mult mai ușoară, fără ca tratamentul în sine să vă ofere imunitate. Această abordare este probabilă, mai ales pentru persoane pentru care vaccinul nu este recomandat.

Pentru cine nu se recomandă vaccinarea

Vaccinul împotriva varicelei nu se recomandă: persoanelor care au avut o reacție alergică severă la o doză anterioară de vaccin antivaricelic, la gelatină sau la antibioticul neomicină; persoanelor care sunt bolnave (de o altă boală) la momentul vaccinării – medicul vă poate recomanda să reprogramați vaccinarea după însănătoșire; femeilor însărcinate – acestea trebuie să aștepte după naștere pentru prima vaccinare.

Ideal ar fi să nu rămână însărcinate la mai puțin de o lună după vaccinare; persoanelor care au sistemul imun slăbit.

Discutați cu medicul dumneavoastră pentru oportunitatea vaccinării în cazul în care: aveți HIV/SIDA sau orice formă de cancer; sunteți în tratament cu medicamente care vă afectează sistemul imun, cum ar fi steroizi (vaccinare după minimum o lună de la întrerupere); sunteți în chimioterapie (vaccinare după minimum trei luni de la întrerupere) sau radioterapie;

ați primit recent o transfuzie de sânge sau ați primit alte produse de sânge; persoanelor cu transplant medular: vaccinare după minimum 24 de luni de la transplantare.
Discutați cu medicul dumneavoastră înainte de vaccinare.

Este ceea ce a ascultat, a văzut, a simţit şi a gândit, fascinată în aceeaşi măsură de culoare, sunet şi cuvânt. E fericită că are puterea să aprecieze frumosul oriunde s-ar ascunde acesta. Gazeta de Sud este pentru ea o echipă fantastică ce o impulsionează să vină cu idei frumoase şi creative.
Exit mobile version